Лед покрива цялото езеро Байкал (видео)

Изображение 1 от 3

    Покриването на Байкале с лед е едно от най-красивите явления по тези места. Тази година там не е имало истински студове, затова дебелината на леда е едва 35 см, а езерото замърна в средата на януари.

    Най-голямото, най-дълбоко и най-древно сладководно езеро замръзва всяка година И винаги неравномерно. Северната част, заради по-ниските температури, се покрива с лед първа. Другите частина Байкал замръзват понякога едва през февруари. 

    Природата създава неповторими рисунки по повърхността. Вече са се появили и причудливите ледени скулптури, също творения на студа, водата и вятъра.

    Как точно ледът ще покрие уникалното езеро не могат да предскажат нито местните, нито даже учените. Но пукнатините в леда винаги се образуват на едни и същи места.

    На някои места ледът достига дебелина до два метра. Водите на Байкал са кристално чисти и ледът е също прозрачен, затова през него се вижда на десетки метри дълбочина. На някои места обаче е тънък и опасен.

    Това отдалечено и особено кътче на планетата привлича туристи, макар да липсва туристическа инфраструктура или точно поради това. Намират се хора, които опъват палатка направо на леда, за да пренощуват. Ледът издава и необичайни звуци, затова идването му на езерото привлича и хора на изкуството. Има много видове лед и те са с различни имена тук. Освен да се пързалят с кънки по леда, туристите могат да се раходят по него с шейна или джип, да се гмуркат или да се къпят в горещите извори. Но все пак главната и неповторима атракция е ледът. Човешкото присъствие, което включва малобройно местно население, рибари, спасители и изследователи, почти не се усеща сред ширналата се ледена повърхност.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини