Парламентът одобри продължаването на програмата за саниране. Преглед на печата

"Труд":

Парламентът одобри продължаването на програмата за саниране

Парламентът одобри предложението на правителството за продължаване на програмата за саниране и увеличаване на бюджета й на 2 млрд. лева.

"За" гласуваха 109 депутати, "против" - 11, "въздържал се" - 32.

По време на дебатите в пленарна зала министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова заяви, че във всички 28 области в страната се реализират и има одобрени сгради за финансиране по програмата за саниране, а гражданите не се делят на политически принцип. Според нея Националната програма за енергийна ефективност е най-мащабната социално-икономическа програма, насочена към българските граждани директно и пряко, като дава 100% субсидия и безвъзмездна подкрепа.

Президент. 

"Сега":

Плевнелиев: Има риск да ни отнемат председателството на ЕС

Отнемането на българското председателство на Европейския съюз ще бъде национален срам, но може да се случи, предупреди президентът Росен Плевнелиев

По време на отчета за мандата си държавният глава посочи, че пред България има 4 риска.

Първият е отнемане на българското председателство, ако България работи за разделение в Европа. Страната ни трябва да поеме председателството на ЕС на 1 януари 2018 г.

Вторият риск е да не бъдат признати резултатите от предсрочните избори. Това може да се случи, ако има съмнение за зависимости на служебното правителство, което ще подготвя изборите.

Третата потенциална заплаха е нова миграционна вълна.

Четвъртата опасност е геополитически провал - ако България се превърне в периферия на ЕС.

Бедствие. 

"Дума":

Снеговалежи донесоха нови проблеми в страната

Новите снеговалежи доведоха до поредни проблеми в страната. ЖП участъкът между Самуил и Каспичан бе затворен за движение на влакове заради тежката метеорологична обстановка в Североизточна България. Два товарни влака на частни превозвачи пък заседнаха в нощта срещу сряда в преспи в междугарията Висока поляна - Самуил. Товарната композиция на Българската железопътна компания (БЖК) бе освободена частично вчера следобед. Втората композиция е собственост на "Булмаркет", но първият опит да бъде изтеглен е бил неуспешен. От НКЖИ увериха, че вагоните не са излезли от релсите.

Пътят между Русе и Разград също бе затворен заради навявания и закъсалите два автобуса в района на село Бъзън. Имаше закъсали и много автомобили, които пречеха на почистването, а заради навяванията снегорините не можеха да разширят изчистения път.

Управление. 

"Монитор":

Борисов: "Хемус" остава приоритет за ГЕРБ, на БСП им спряха всички фондове

Автомагистрала "Хемус" остава приоритет за управлението на ГЕРБ. Това коментира премиерът в оставка Бойко Борисов, който бе в Плевен за подписването на договора за водния цикъл на Долна Митрополия и Плевен, съобщиха от пресслужбата на кабинета

"Не направим ли "Хемус", този край е загубен. Там, където минаха "Струма", "Марица", "Тракия" - не достигат работници за работните места", заяви министър-председателят.

Борисов изтъкна, че възможността за изграждането на екологична инфраструктура и строежа на пречиствателни станции в голяма степен се дължи на еврофондовете. "Има едни тъмни и празни периоди, в които е имало друго управление, със спрени еврофондове", коментира той и припомни управлението на БСП. Повод се оказа изказване на червения депутат Иван Иванов, че има опасност от спиране на парите по европрограмите и то още през тази година.

Хитрино. 

"24 Часа":

Стърчаща релса е пробила цистерната в Хитрино

Вероятно стърчаща от земята релса е пробила една от дерайлиралите цистерни в Хитрино. Това заяви пред bTV Димитър Баев, зам.-управител на "Булмаркет", фирмата собственик на цистерните. Според прокуратурата причина за инцидента, отнел 7 живота, е високата скорост, с която влакът е навлязъл в гарата - 78 км/ч при разрешена 40 км/ч. Според паралелно разследване на фирмата собственик обаче причина за дерайлирането може да е недобре заключената стрелка.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини