Депутатите "уголемиха" малките казани за ракия

За малки казани за варене на ракия ще се смятат тези с вместимост до 1000 литра обем, а не както досега до 500 литра. Това стана възможно с приетите на второ четене от пленарната зала промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които на практика се върнаха старите правила за специализираните малки обекти за дестилиране, съобщи БТА.

В края на 2015 г. Народното събрание ограничи работата на малките казани до годишен обем от 500 литра.

С днешните изменения всяко домакинство ще има право да произвежда в домашни условия не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година от грозде и плодове собствено производство за лично потребление.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е вносител на промените, обяви пред Би Ти Ви, че днешният 18 януари "ще остане в историята като Денят на българската ракия."

Парламентът предвиди също за издаване на лиценз за управление на данъчен склад да се подава писмено искане до директора на Агенция "Митници", което съдържа документ, доказващ, че дестилационните съоръжения за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки са закупени от лице, регистрирано по Закона за виното и спиртните напитки.

Друга промяна е свързана с регистър на всички търговци, производители и вносители на съоръжения за варене на алкохол. Целта е агенция "Митници" да може нагледно да проверява откъде е купена техниката с оглед гарантиране безопасността на хората.

Въвежда се и задължение регистрираните лица да подават данни в Министерство на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения за производството на алкохол.

Промените влизат в сила от обнародването в "Държавен вестник"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини