Сенатска комисия одобри Джеймс Матис за шеф на Пентагона

Сенатската комисия по въоръжените сили в сряда е одобрила номинацията на Генерал Джеймс Матис, избора на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, за министър на отбраната, предаде АП. 

Гласуването е завършило с 26 гласа "за" срещу 1 "против".

Сега той ще се нуждае от одобрението на Сената и Конгреса. 

Пенсионираният военноморски генерал през периода 2010-2013 оглавява Централното командване на американските въоръжени сили в Близкия изток и Централна Азия. Посветил е на армията 40 години.

Миналата седмица, той заяви пред Комисията за въоръжените сили към Сената, че Русия представлява една от най-големите заплахи за световния ред и конфронтацията с нея е неизбежна.

В края на ноември, двамата с новоизбрания президент проведоха среща, след която Тръмп изрази възхищението си от 66-годишния генерал, като го определи като "генерал на генералите".

Агенциите веднага отбелязаха обаче, че според действащите в момента закони в страната, шефът на Пентагона не трябва да е бил на активна служба в последните 7 години. Това е било заобикаляно само веднъж до момента - през 1950 г. за назначението на ген. Джордж Маршал.

С 81 гласа "за" и 17 "против" Сенатът подкрепи решението на сенатската комисия за въоръжените сили да се направи изключение от закона. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини