Бурен дебат на общественото обсъждане на бюджета,говориха гражданите,политиците мълчаха

Изображение 1 от 5

    Бурен дебат се разгоря на общественото обсъждане на бюджета на общината снощи в залата на Бизнесинкубатора.Обсъждането мина при безпрецедентен интерес на кърджалийската общественост.То бе предавано на живо и във Фейсбук.Десетки граждани бяха дошли да изразят своето мнение.Тук бяха политици от целия спектър-от ветераните Петър Бояджиев и Милан Миланов до активисти на ДОСТ.Присъстваха съветници от всички групи,но те оставиха думата на гражданите.

    Обсъждането се проведе в присъствието на председателя на общинския съвет Раиф Мустафа и омбудсмана Расим Муса.

       49 480 000 лева ще бъде рамката на бюджета за тази година.Той е с 5% по-голям от миналогодишният.Средствата за държавни дейности са 28 804 000,а за местни 20 686 000.Инвестиционната програма възлиза на 7 619 000 лева.В проектобюджета са включени предложения на гражданите направени по писмен път като бетониране на ул.”Северна”,ремонт и подмяна на дограма на СУ”Вл.Димитров-Майстора”,осветление на ул.”П.К.Яворов” и др.Рамката на бюджета бе представена от главния финансист на общината Валентин Иванов.

    Граждани сред които Каня Тодорова,Ангел Бакалов,Иван Ванчев,Тодор Рудев и други поставиха наболели въпроси.

    Каня Тодорова поиска информация защо и как расте общинският дълг,къде отиват средствата за ремонт на пътя за „Теклас”,каква е съдбата на закрития плувен басейн.Ангел Бакалов подчерта,че по време на управлението си Хасан Азис е направил много хубави неща.Но има и още какво да се направи.Той поиска улично осветление.Постави и въпроса за Синята зона.Настоя за отварянето на бул.”България” и бул.”Сан Стефано”.Тодор Рудев поиска регулиране на трафика в града по образец на мегаполисите.

    Кметът Хасан Азис и Валентин Иванов отговориха изчерпателно на въпросите.Те обобщиха,че гражданите искат все повече разходи на общински средства,а не питат за приходите.Този бюджет ще бъде дисциплиниращ.Въпреки това 28% от средствата ще отидат за инвестиции.11 на сто ще се отделят за погасяване на стари задължения,каза градоначалникът.

      Хасан Азис подчерта,че проблемите с осветлението,отварянето на улиците и Синята зона са приоритетни за него.Той носи лична отговорност пред кърджалийци за изпълнението им.Той покани Ангел Бакалов и Тодор Рудев в сряда на среща за да се създаде инициативен комитет,който да търси обществената подкрепа за решаването на най-наболелите проблеми на общината.Искаме да си партнираме с обществеността на Кърджали,категоричен бе градоначалникът.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ба
      БАЙ ХУЙ
      3 0
      15:02, 20 яну 2017
      "Искаме да си партнираме с обществеността на Кърджали,категоричен бе градоначалникът." А до сега за 14 години кметуване с кого си партнираше, г-н кмета? С махалата ли? С "Караман", Саварнона", "Ардастрой" или с механа "Тони"? Със сарайте или с психиатрията? А може би с децата от детската градина? Няма такова безочие.
    Последни новини