”Дизелгейт”: И Полша съди ”Фолксваген”

Полша обяви, че започва процедура срещу «Фолксваген груп Полска» (Volkswagen Group Polska), предадоха Франс прес и БТА.

Както и в САЩ, Южна Корея и други страни процедурата против германския концерн започва поради това, че е въвел в заблуда на клиентите си за действителното ниво на емисиите на дизеловите й двигатели.

Фолксваген призна, че е монтирал на милиони автомобили от едноименната марка, както и Ауди (Audi), Шкода (Skoda) и Сеат (Seat) софтуер, който при тестове на дизеловите двигатели отчита по-ниско от реалното ниво на замърсяващите емисии.

"Случаят засегна много потребители на коли в Полша и целия ЕС. Действията на компанията може да са накърнили интересите на потребителите и съблюдаването на техническите и екологични норми", посочва в комюнике Полската служба за защита на конкуренцията (UOKiK).

Процедурата може да стигне до установяване на колективна щета на потребителите. В такъв случай компанията може да бъде глобена със сума, достигаща до 10 процента от оборота й. Може да бъде задължена и да отстрани последиците от извършеното нарушение.

Полската служба обвинява също "Фолксваген", че възпрепятства подаването на рекламации от собственици на такива коли.

Асоциация "СтопФауВе" (StopVW) в страната също е подала колективен иск срещу германския автомобилостроител през октомври 2016 година.

По нейни данни в Полша са продадени около 200 000 автомобила с подправени двигатели. Според производителя те са 140 000.

Коментари в сайта

Последни новини