Одобриха 5 вида нови винетки. Преглед на печата

Новите видове винетки са актуалните теми на съботните вестници.

"Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, според които в зависимост от срока винетните такси биват годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна, съобщава "Фокус".

За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки. За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки..." - в. "Стандарт".

"Годишната винетка ще важи 12 месеца от датата на закупуването й, а не както досега за една календарна година. Това решиха вчера депутатите с приемането на второ четене на промените в Закона за пътищата, инициирани от Петър Славов и Мартин Димитров от Реформаторския блок. Новите законови разпоредби влизат в сила от 1 януари 2018 година. От догодина се въвеждат и тримесечни винетни стикери. "Тримесечната винетка ще бъде от полза на българите, които карат автомобилите си на дълъг път само през лятото, както и за сънародниците ни, живеещи в чужбина, които се връщат в България само през лятото. Надяваме се, че с въвеждането на тримесечните винетки и хората, които до момента не си купуваха стикери, ще започнат да го правят", заяви пред "Труд" депутатът Петър Славов. Собствениците на леки автомобили ще могат да си купуват годишна, тримесечна, месечна и седмична винетка, а за автобусите и тежкотоварните превозни средства ще има и дневни стикери. С промените в закона се въвежда и компенсаторна такса, която ще се плаща от водачите, които ползват пътищата без винетка. Тя ще дава право платилият да довърши пътуването си в рамките на 24 часа след заплащането й. До приемането на законодателните промени се стигна след над едногодишни усилия на Славов и Димитров..." - в. "Труд".

"По-изгодните винетки за колите ще влязат в сила чак от 2018 г. Битката срещу неизгодните винетки за гражданите е спечелена наполовина, след като парламентът прие вчера окончателно въвеждането на тримесечни и годишни стикери за платена пътна такса с валидност от датата на покупката. Така се въвеждат и т.нар. сезонни винетки, които ще могат да се плащат например само за лятото и ще са много по-удобни за туристите и за хората, които ползват автомобила си на дълъг път няколко месеца в годината. По-изгодните условия обаче ще влязат в сила от началото на 2018 г. Според поредните промени в Закона за движението по пътищата 12-месечните стикери вече няма да важат само за календарната година плюс още 31 дни до края на януари на следващата година, а от датата, на която са купени, до същата дата на следващата година. Същото ще важи и за 3-месечните винетки. Каква ще бъде цената им предстои да се определи, като това ще трябва да направи следващото правителство. Отпадна обаче предложението да се въведат и дневни стикери за леките коли. Те остават, както и досега, само за тежкотоварните автомобили. Идеята за дневна винетка беше на депутати от Реформаторския блок. При обсъждането в парламентарните комисии обаче експертите от пътната агенция се противопоставиха с аргумента, че приходите могат да са "опасно ниски" и няма да се върже бюджетът за поддръжка на шосетата. Затова предложението бе оттеглено..." - в. "Сега".

Предизборното стягане на редиците в основните политически сили също е сред темите на всекидневниците.

"Стратегия за победа на изборите ще разкаже премиерът в оставка Бойко Борисов пред актива на партията си в неделя, научи "Стандарт" от свои източници в ГЕРБ. От партията се събират на работна среща в деня, в който на "Дондуков 2" официално влиза новият президент Румен Радев. Още от ранни зори хората на Борисов ще отидат в столичния парк хотел "Москва", за да направят анализ на грешките в кампанията си на президентските избори и да очертаят плана за предстоящия предсрочен вот. Разговорът ще е неофициален старт на предизборната кампания на ГЕРБ, научи още "Стандарт". Борисов обаче от сега е готов с написана стратегия за победа. Именно и заради това той събира актива, за да разкаже всички стъпки, които трябва да бъдат направени. Заръка номер 1 ще е всички членове на партията да обиколят цялата страна и да обясняват на хората какви са смисълът и ползите от проектите, които по времето на ГЕРБ бяха направени. "Ще забравите гордостта си, че трябва човек да се гордее, ще отидете при хората и ще им обясните какъв е смисълът на всичко, за което се борим", ще заръча Борисов пред актива. Той ще ги изпрати към изборите, като им напомни, че "до сега името ГЕРБ е работило за тях, но е време и самите личности да започнат да работят за партията". Преди Борисов обаче думата ще вземе председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. Той има задачата да направи анализ за изминалата президентска надпревара. Цветанов ще призове и за засилване на мястото на ГЕРБ в медиите, разкриха още пред "Стандарт" хора от партията. Веднага след работната среща на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и други ключови фигури ще отидат на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Румен Радев." - в. "Стандарт"

"БСП връща изключването като партийна санкция Запазваме плоския данък и няма да спираме санирането, обеща лидерът Нинова. Това става с промените в устава, които ще бъдат обсъдени от Националния съвет в събота и приети от конгреса на партията на 4 февруари. Социалисти ще бъдат изключвани, ако нарушават системно устава и програмата на партията; при влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер; ако членуват в други партии или организации с партиен статут; когато се кандидатират от името на други формации или като независими срещу кандидатите на БСП или участват в други предизборни кампании. Досега за тези прегрешения нямаше официална санкция, а беше разписана формата на "прекратяване" на членство. Този вариант бе въведен преди 3 г., за да бъдат елегантно изключени Георги Първанов, Румен Петков и последвалите ги в АБВ социалисти. Решение за изключване ще вземат основните организации, общинските или районните съвети и Националният съвет. С промените се делегира на пленума правото да утвърждава участието на БСП в изпълнителната власт и кандидатите за премиер и министри. И досега това се решаваше от Националния съвет, но не му бе разписано изрично като задължение. Големи спорове се очакват на пленума около други два текста в устава - лидерът да се избира пряко от всички членове, а не от конгреса, както и въвеждането на лимит от 12 г. за депутати. "Предлагаме колегите, които имат 12 г. в парламента, да не се кандидатират повече. Ако промените бъдат приети, Георги Пирински няма да е кандидат за депутат", даде пример соцлидерът Корнелия Нинова. В момента не мисля за евентуално управление на БСП след предсрочните избори, заяви тя. "Стъпка по стъпка. Сега мислим за платформата си и представянето ѝ пред избирателите", обясни Нинова. Платформата ще се обсъди от пленума. Спорен момент в нея е решението на ръководството БСП да запази плоския данък от 10%..." - в. "24 часа".

"Ако БСП управлява, няма да спираме строежа на магистрали, тъй като там има много европейски пари и ще е глупаво, ако не се възползваме от тях. В България ще се строи, но няма да се краде." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя добави, че по нейни данни санирането излиза двойно по-скъпо от реалната му цена, тъй като се извършвали кражби... Нинова каза още, че активизацията на прокуратурата в последните месеци и повдигнатите обвинения на редица бивши министри не може да бъде свързана с политическите процеси. "Не мисля, че прокуратурата се меси в политически въпроси. Нейните проблеми са други - не е бърза, не е ефективна, не е и справедлива", добави Нинова. Тя за пореден път подчерта, че няма намерение да посочва на Румен Радев министри за бъдещия служебен кабинет. Според нея той щял да се справи и сам с избора си на кадри..." - в. "Дневник".

Вестниците информират и за нов обект на прокуратурата - Министерството на външните работи.

"Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство срещу служители на Министерство на външните работи (МВнР) за престъпление по служба и безстопанственост. Става въпрос за непровеждането на обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на ведомството. Прокуратурата посочва, че от външно министерство са сключили две споразумения с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество, обслужващо МЗХ за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите му. Целта е била да се облагодетелства въпросната фирма, която не е имала сключен договор..." - в. "Дневник".

"Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за престъпление по служба на Христо Ангеличин - заместник-министър на външните работи.Това обявиха днес от държавното обвинение. Разследването е образувано по сигнал на Кристиан Вигенин и засяга действията на заместник-министъра повод закупуване на компютърни телефонни централи в 12 задгранични представителства на страната ни. Според обвинението в периода от 17.11.2016 г. до 05.12.2016 г. Ангеличин нарушил служебните си задължения с цел да набави за определено дружество облага и от това са могли да настъпят значителни вредни последици за МВнР в размер на 429 422 евро. Прокуратурата твърди още, че са били нарушени принципите на равнопоставеност и недопускане на дискриминация, свободна конкуренция, пропорционалност, публичност и прозрачност при провеждане на обществената поръчка..." - в. "Сега".

"Заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин е поредният висш държавен служител, който бе привлечен под отговорност от Софийската градска прокуратура. В петък той бе обвинен в престъпление по служба заради купуването на телефонни централи с интернет в 12 български посолства. То станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Разследването срещу заместника на Даниел Митов започна преди месец след сигнал на депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин. Обвинението срещу Ангеличин идва само ден след като бе образувано дело срещу висши длъжностни лица от Външно, но за друго нарушение. (Виж долу - б.р.) Според прокуратурата от действията на Ангеличин е можело да настъпят Кристиан Вигенин вреди за Външно в размер на 429 422 евро, равни на 839 876,43 лв..." - в. "24 часа".

"Всичко, което сме правили са го правили и преди нас. Конкретно Вигенин е правил същото нещо. Разликата между него и нас е, че той е платил, ние не платихме. Аз имам обвинение, той - не. Това коментира пред журналисти заместник-министърът на външните работи Христо Ангеличин, по повод повдигнатото му обвинение за престъпление по служба, заради неспазване на ЗОП при подмяна на телефонните централи в задграничните ни представителства. Подател на сигнала, който стана повод държавното обвинение да образува досъдебно производство, бе народният представител от "БСП лява Българи" Кристиан Вигенин. Според зам.-министър Ангеличин във времето, когато Вигенин е бил външен министър, той е правил сходни процедури. "Той е направил една до края и е завършил още две - общо три процедури. Всичко е едно и също - до 30 хил. евро са били неговите поръчки, в зависимост от спецификата на посолството. Цените не са еднакви навсякъде, защото има различни необходимости", коментира зам.-министърът от МВнР. Във връзка с аргумента на прокуратурата, че обвинението му е повдигнато, защото е съществувала реална опасност да настъпят вредни последици на МВнР в размер на около 840 хил. лева, Ангеличин обясни: "Някой услужливо събира 12 по 70 хил. лева. Това са 12 задгранични представителства. Всяко от тях е самостоятелен разпределител на бюджетни средства и те могат до 70 хил. лева да изхарчат без правенето на сложна обществена поръчка, която е по ЗОП". На въпрос как оценява активността на прокуратурата в последните месеци, зам.-министърът на външните работи отговори: "Много хора ми задават този въпрос. Не съм човекът, който да преценява това нещо. Единственото, което искам е, по всякакъв начин да дадем необходимите материали. Те имат сигнал, трябва да си свършат работата"..." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини