Белгийските депутати може да се простят с безплатната бира

Предложение за отмяна на безплатната бира за белгийските депутати, среща слаб ентусиазъм в политическите среди.

То беше внесено след няколко инцидента и одобрено от етичната комисия на парламента, но председателят му и парламентарните лидери, смятат, че то няма да свърши работа, пише местната преса.

Безплатна бира се сервира на членовете на долната камара на парламента от 90-те години, тъй като на времето народните представители често били забелязвани в околните заведения по време на важни гласувания.

Сервирането на алкохол на работното място е изключение в Белгия, но всеки работодател сам преценява да позволи или не.

И докато идеята за спирането на парламентарното кранче се посреща с ентусиазъм сред организациите, които се борят срещу употребата на алкохол и които настояват, че депутатите трябва да дават пример, в самия парламент не са така убедени.

Бившият шеф на Камарата на представителите Херман Де Кро бе цитиран да казва, че депутатите не бива да се третират като деца и че те са наясно, че не могат да си позволят да са пияни на работа.

"Депутатите не могат и да си помисилят да се напият до козирката в парламента илипък да бъдат хванати пияни зад волана", казва Де Кро.

Той обясни, че безплатните бири били въведени преди почти 30 г., когато депутатите нямали собствени кабинети и изчаквали важните гласувания в околните заведения. Когато вотът наближавал, били изпращани вестители да ги съберат.

По думите му сега в кафенето на парламента се сервирали основно кафе и горещ шоколад, а депутатите вече имали офиси, в които могат да правят каквото желаят.

Предстои решението на етичната комисия да бъде разгледано от ръководството на Камарата на представителите на белгийския парламент. 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини