Ученици от Градина направиха мартеници за връстници по света

Изображение 1 от 3

    Баба Марта още не се е събудила, а четвъртокласниците от Градина засукаха червено-бели кончета. Над 70 техни мартенички ще носят послание за здраве на българчета, живеещи зад границите на родината.

    Идеята е на Костадин Костадинов – директор на историческия музей в Добрич и  Национално движение „Възраждане“, а проектът им е достигнал до децата чрез учителката им Наталия Георгиева.

    Костадинов стана популярен с предложения от него патриотичен учебник по Родинознание за 4 клас.  С помощта на фейсбук Георгиева се запознала с неговите инициативи. Едната от тях – с мартенички да се свържат българите, независимо къде живеят по света. „Мартеницата не трябва да бъде комерсиален продукт. Тя трябва да бъде плетена от нас българите, защото изработването ѝ е ритуал за здраве.“, пише в обръщението си Костадин Костадинов.

    Децата били въодушевени от това, че техните мартеници ще изминат стотици и дори хиляди километри и с радост прегърнали идеята да се включат в проекта. Част от техните мартеници са направени с помощта на учителката им, а за други са развихрили творческото си  мислене и фантазия.

    Към четврътколасниците се присъединили и първолаци и други деца от училището в село Градина. Първата партида е опакована и вече пътува за Добрич. През февруари работилницата за мартеници отново ще отвори врати, но този път за деца от училища и институции в България.

    В проекта може да се включат всички желаещи, но за да пристигнат навреме до различните краища на света, първите пратки с мартеници трябва да бъдат готови до средата на февруари. Повече информация може да се получи от страницата на Движение „Възраждане“ във фейсбук.

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини