Следят имигрантите в САЩ в социалните мрежи и телефоните им

Засилените проверки на имигрантите и бежанците, пристигащи в САЩ, ще включват тяхната активност в социалните мрежи и телефонните им данни.

Това обяви министърът на вътрешната сигурност Джон Кели, цитиран от Франс прес и БТА.

Четири дни след като новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за затягане на имиграционната политика, Кели обясни пред журналисти подробности за прилагането му.

Седемте страни, засегнати от указа, "не могат да ни убедят, че техните граждани наистина са онези, за които се представят", каза министърът.

Той отхвърли обвиненията, че новите мерки са насочени конкретно против мюсюлманите, нещо което би било нарушение на конституцията на САЩ.

Указът, подписан от Тръмп в петък, налага временна забрана за влизане в САЩ на гражданите на седем ислямски държави - Иран, Ирак, Сирия, Йемен, Либия, Сомалия и Судан, както и на всички бежанци.

Обявената му цел е да има време новото американско правителство да разработи механизъм за проверки, така да не се допуснат терористи в страната

Кели призна, че е възможно мярката (която за седемте страни е за три месеца) да бъде удължена. Някои от седемте страни "може би няма да бъдат извадени скоро от списъка".

Към понеделник 721 души не са били допуснати в Съединените щати, а над 1000 са получили разрешение да влязат.

Протестите продължават

Указът на новия американски президент предизвика вълна от протести, съдебни процедури и хаос по летища, отбелязва Франс прес.

Около 900 служители на Държавния департамент на САЩ са подписали меморандум, в който изразяват несъгласие с имиграционната политика на Тръмп, предаде Ройтерс.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че знае за случая. Дипломатите от кариерата трябва да приемат програмата, или може да си ходят, коментира лаконично той.

Междувременно за нов началник на Граничната служба на САЩ бе назначен Роналд Витело, предаде ТАСС. Неговият предшественик Марк Морган подаде оставка ден след като Тръмп подписа указа.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини