Украйна планира референдум за присъединяване към НАТО

Украинският президент Петро Порошенко планира провеждане на референдум за присъединяване на страната към НАТО, стана ясно от интервю на държавния глава за германски вестник, цитирано от Ройтерс. 

"Преди четири години само 16% подкрепяха влизането на Украйна в НАТО. Сега са 54%", заяви Порошенко и допълни, че планира референдум по въпроса. Порошенко твърди, че ще направи всичко възможно за включване в алианса, ако украинците подкрепят идеята. 

В допълнение той казва, че Украйна скоро ще изпълни всички критерии за присъединяване към Европейския съюз. 

"Европа трябва да осъзнае, че ще е по-сигурна, надеждна и щастлива с Украйна", заяви Порошенко. 

В изследване на общественото мнение от края на миналата година, цитирано от "Интерфакс", над 44 на сто от украинците заявяват, че присъединяването към НАТО е най-добрият начин за гарантиране на сигурността им. Повече от 62% пък заявяват, че биха гласували на референдум за включване в алианса. Анкетата не включва жителите на Крим и районите на Донецк и Луганск. 

Междувременно сблъсъците между армията и сепаратисти в източната част на страната през последните дни се засилват. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да използва влиянието си върху бунтовниците, за да спре боевете. 

В края на януари в Украйна бе приет закон, позволяващ провеждането на учения от чужди военни на територията на страната през 2017 г.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини