Съдът отново заседава за палежа на тютюневите складове

Мегаделото за опожаряването на тютюневите складове в Пловдив продължава в Районния съд в града.

Пред магистратите отново застава клошарят Любомир Данчев. 

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе на 21 октомври миналата година в Районнния съд обвинителен акт спрямо Любомир Данчев, обвинен за пожара на бившите Тютюневи складове в Пловдив. 

На Данчев бяха повдигнати обвинения за това, че на 20 август по непредпазливост е запалил сграда,със значителна стойност-тютюнев склад на ул."Екзарх Йосиф" 13, като от пожара са последвали значителни вреди в размер на общо 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове) на следните юридически и физически лица - "Р.И.П.А." ООД-Пловдив, "Галакси инвестмънт груп" ООД-Пловдив, "Тотал спорт-2015" ЕООД-Пловдив, "Нордикс инвест" ООД-Пловдив и за 11 израелски граждани, собственици на една от сградите, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Изгорелите постройки се намират на улиците "Екзарх Йосиф", "Иван Вазов", "Капитан Андреев" и "Г.М. Димитров" в Пловдив. 

Четири от сградите били с историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата. 

Обвинението, позовавайки се на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, приема, че пожарът е настъпил по непредпазливост - вследствие на изхвърлена от обвиняемия незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. "Екзарх Йосиф" 13. След това огънят постепенно е обхванал цялото подпокривно пространство на сградата. 

Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. "Капитан Андреев" 2, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес. Междувременно пожарът продължил разпространението си надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици,а по-късно се запалил и четвъртия склад. 

В полунощ на 20 срещу 21 август 2016 г. пожарът е бил потушен, като вредите се изчисляват на близо 12 милиона лева. 

Любомир Данчев, който е в ареста, е криминално проявен и до момента осъждан многократно. От края на август той е задържан, тъй като пловдивските магистратите отказаха да го пуснат с мотива, че е налице реална опасност да извърши друго престъпление или да се укрие, предвид липсата на семейна ангажираност, на постоянна трудова заетост и на постоянен адрес, предаде "Дарик".

Делото за опожарените тютюневи складове придоби широк обществен интерес, тъй като сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Призовани са 45 свидетели и 15 вещи лица. 

Ако се докаже, че Любомир Данчев е виновен, го очакват до 5 години затвор.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини