Първанов: Да не козируваме на Брюксел, да поканим Путин

Бившият лидер на АБВ Георги Първанов заяви, че България не трябва да козирува на Брюксел и подчерта, че има повод за покана към Владимир Путин за посещение.

"Ние няма да козируваме на Брюксел във всяко нещо. Посещението на ген. Радев беше позитивно, но трябва още по-активно да се отстоява българският интерес, не може на нас да ни се спускат всякакви решения и позиции", коментира пред bTV президентът (2002 г. – 2012 г.). Изказването му идва, след като Радев наложи вето на Закона за концесиите и според евродепутат от ЕНП/ГЕРБ e създал риск от наказателна процедура от ЕК.

Първанов допълни, че в тази криза на Европа - ценностна и политическа, очаква да види повече характер от българските политици. 

Първанов отбеляза, че използването на военен самолет за визитата до Брюксел е било знаково и е било с цел Радев „да покаже сила, мощ”. 

Според Първанов президентът е казал нещо, което не се отличава от позицията на европейските лидери – не може да се гради нова европейска архитектура на сигурността без Москва. По думите му санкциите, наложени от ЕС, носят негативи за България и трябва по-настойчиво да се настоява за тяхната отмяна. 

Във връзка с визитата на Владимир Путин в Унгария и изразената там от него готовност отново да работи с нашата страна, Първанов коментира: 

„Онова, което ние можехме да направим с мощните газови проекти и всички проекти в енергетиката, уви, правят ги други”. 

Той обаче даде „идея” на управляващите: 

„Предстои да отбележим юбилейна годишнина от руско-турската освободителна война. През 2003 г. Путин беше в България по повод на тогавашната годишнина. Това беше една много силна визита с последващ политически и икономически ефект. Диалогът би могъл да започне с такова събития в културен план, а след това ще се отпушат възможностите за общуване в икономиката”. 

Първанов посъветва и следващите български премиери да намерят път към Москва: 

„Знаете ли от кога български премиер не е ходил в Москва? Това е недопустимо!”. 

Вчера и руският посланик у нас Анатолий Макаров заяви, че "кракът на Путин не е стъпвал България" много отдавна и че би било добре да се подготви негово посещение.

Заедно с Татяна Дончева

По повод предстоящото обединение на АБВ с „Движение 21” на Татяна Дончева, Георги Първанов заяви, че това е нормална част от процесите в лявото пространство и двете формации имат общ генезис и много общи приоритети. Той смята, че новата коалиция „би могла да бъде сериозна алтернатива”. 

Той подчерта, че ще помага, макар и извън „оперативната политика”. 

На въпрос ще бъде ли обаче „почетен председател” с решаващи функции зад кулисите като Ахмед Доган в ДПС, той отговори: 

„Имам достатъчно влияние и авторитет, не ми трябва титла”, коментира Първанов. 

Той допусна, че най-вероятно Ивайло Калфин и Румен Петков ще водят депутатски листи, защото те са "потенциал за България". 

По-късно днес новият лидер на АБВ Константин Проданов и Дончева трябва да подпишат официално политическо споразумение за коалиция за предсрочните парламентарни избори.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини