Радев: Не можем да защитаваме Европа без Шенген

Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията.

Това заяви федералният президент Йоахим Гаук при срещата си с Румен Радев в Берлин. Знаем, че от дълго време се работи и се надяваме скоро да има резултат, посочи президентът Гаук. 

Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции, на гражданските организации, на партиите, на цялото общество за ефективна борба с корупцията и престъпността, за създаването на прозрачни и ясни условия за бизнеса в България, подчерта Радев.

Българският президент Румен Радев и федералният президент Йоахим Гаук дадоха съвместна пресконференция в Двореца "Белвю" в Берлин. Радев е на официално посещение в Германия с първата дама Десислава Радева.

Федералният президент Йоахим Гаук посочи, че е важно да се отчете колко активно България се ангажира в защитата на европейската външна граница. Европа през следващите месеци и години ще трябва да се ориентира по нов начин, коментира той. 
Трябва да се изясни на колкото може повече хора колко удачен е европейският проект, колко благоприятен, подчерта президентът Гаук. Той отбеляза, че мнозинството от германското население има положително отношение към Европа. 

Разчитаме на по-голяма ангажираност на държавите от ЕС за подкрепа на България в случай на рязко нарастване на мигрантската вълна, заяви Румен Радев в Германия.

Президентът настоя и за подкрепа за по-скорошното ни членство в Шенген, за подкрепа в реадмисията на нелегалните мигранти на наша територия. 

Румен Радев отбеляза, че сме изпълнили всички технически изисквания за членството в Шенген и сме доказали ,че  защитаваме външните граници на Европа  по критериите на Шенген. 

Държавният глава коментира, че няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до визовата информационна система, до шенгенската информационна система и допълни, че липсата на достъп до тези системи повишава риска за всички европейски граждани.

Разчитаме на още по-голяма европейска солидарност, не само с помощ като хора, техника и ресурси, но и като дългосрочно оперативно планиране за справяне с мигрантската криза, посочи Радев. Той подчерта, че България полага всички усилия на своята външна граница да защити всички европейски граждани и носи своята част от солидарността. 

Силата на Европа трябва да бъде не в потушаването на кризи, а в тяхното предвиждане и неутрализиране, коментира българският държавен глава и посочи, че силата на съюза е в солидарността.

Румен Радев отбеляза, че неслучайно първото му посещение е в Германия и това е знак за изключителното значение на отношенията между двете страни и допълни, че Германия е наш стратегически икономически и инвестиционен партньор.

Радев отбеляза, че България е отворена за немския бизнес и ще работи все повече за установяване на стабилна и прогнозируема бизнес среда. 

Преди срещата двамата президенти поздравиха български и немски ученици, които бяха дошли да гледат официалната церемония по посрещането. Пред журналисти българчетата разказаха, че са искали да видят българския държавен глава и церемонията им е направила голямо впечатление.

В делегацията на Радев освен съпругата му, са и шефът на кабинета Иво Христов, говорителката Елена Йончева, външният министър Ради Найденов. Президентът Румен Радев бе приет в Берлин с военни почести. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини