Преди 8 години тунел "Ечемишка" бил обявен за опасен

Още преди 8 години експерти на пътната агенция са оценили тунел "Ечемишка" като опасен и че той се нуждае от спешен ремонт, а ако не бъде извършен, е възможно възникване на серия от произшествия с непредвидими последствия, съобщава БНТ.

В неделя греда от лампа се откъсна от тавана на съоръжението и уби на място жена, пътуваща в автомобил през тунела.

В резултат на проверката през 2009 г. е обявена обществена поръчка на стойност 8 млн. лева за авариен ремонт. Според публикация на "Капитал" пътната агенция е сключила договор с Консорциум "Техностил 2001-Курортно строителство", в който 99% са на свързаната с ДПС фирма "Трансстрой-Бургас". Тя получава авансово 2.4 млн. лв., но така и не започва работа, а миналата година е осъдена от държавата да върне получените средства.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха в понеделник, че през септември 2016 година е имало профилактика на тунела, но тя не показала "индикации за възможни проблеми". 

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ обясни, че преди ремонта на едната тръба на тунела, която е в по-лошо състояние, е направен преглед на осветителите и електроинсталацията. Движението в нея е било пренасочено след като са били подменени няколко осветителни тела и е направен прегледа на конструкцията.

След инцидента за неопределено време остават затворени пътните участъци "Правец" и "Витинска река" на магистрала "Хемус". 

Движението за Варна се извърша по стария път през Витиня, а пътуващите към София минават през Ботевград. Товарните автомобили са пренасочени през Искърското дефиле или по магистрала „Тракия", през проходите Ришки и Хаинбоаз - към Северна България. Движението по затворените участъци ще бъде възстановено след пълното обезопасяване на тунела.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини