ЦИК отряза ”Презареди България” на Бареков за изборите

Централната избирателна комисия отказа да регистрира преименуваната партия на Николай Бареков - "Презареди България", за предсрочните парламентарни избори.

Причината е, че формацията на евродепутата се регистрира като "България без цензура", но заяви, че в бюлетината иска да бъде изписано името "Презареди БГ". 

Членовете на ЦИК заседаваха над 3 часа преди да излязат с решението. То подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 3-дневен срок от обявяването му. 

По този повод от партията излязоха с остра позиция. В нея се казва, че към "пълния и изряден" пакет с документи екипът на Бареков е приложил протокол от решение на СГС, в което се казва, че формацията сменя името си. 7-дневният срок за обжалване изтича днес, 9-и февруари. 

Според членовете на ЦИК, основно от квотата на ГЕРБ, БСП и ДПС, протоколът няма юридическа сила и допускайки подобна регистрация "ще бъда вкарани в заблуждение избирателите", твърдят от "Презареди България". 

"Въпреки липсата на законови пречки и изрядните документи, приети при входирането им без забележка, "надпартийният" орган не допусна формацията на Бареков до изборите. Самият лидер на излизане от ЦИК заяви пред журналисти, че ГЕРБ няма да го допусне до голямата битка, часове по-късно това вече беше факт", се казва още в официалното съобщение. 

В него се цитира и изявлението на Бареков: 

"За сметка на нас миропомазаният Христо Иванов и неговата коалицийка бяха пуснати за 5 минути! Кой сега е плод на Задкулисието и кой е негова жертва???? Комплотът на мафията и съда от 2 февруари успя! Червенобузките извадиха мен и "Презареди БГ" от изборите... поне засега. Битката ще продължи още утре във ВАС! 

ЦИК е политически и ПАРТИЕН орган, който наруши собствения си закон. Прие ни документите без писмени препоръки и после сам се оспори. Абсурдното е, че дори мислеха, въпреки волята ни, да ни сложат име, което вече българският съд е сменил (официално от утре, 50 дни преди изборите). Според драгите "надпартийни" членове на ЦИК името "Презареди България" не отразявало волята на нашите симпатизанти, 200 000 от които гласуваха за него, включително и всички членове и симпатизанти, присъстващи на Третия конгрес!"

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    2 0
    19:24, 9 фев 2017
    Защо му се води акъла на Бареков,че ще влезе в парламента.Или борбата е да се мине 1 процент и да се уреди със субсидийка. То май че за това се борят доста партийки.

Още новини

Последни новини