Учители протестират - лишават ги от пари за транспорт

Част от учителите, които пътуват до друго населено място, за да преподават, ще останат без пари за транспорт. Причината е нова наредба на Министерството на образованието, разписана от Меглена Кунева и обнародвана на 27 януари - последния ден от мандата ù като вицепремиер и министър на образованието.

Наредба 1 от 16 януари за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи на педагогическите специалисти предвижда държавни пари за транспорт да се плащат само на учителите, които пътуват до населено място с до 5000 жители, за да преподават. Така ако населеното място например е с 5050 жители, пътуващите учители нямат право на пари за транспортните си разходи.

Новата наредба предизвика остра реакция от засегнати учители. Преди седмица писмо до новия министър проф. Николай Денков изпратиха учители в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" в град Средец, област Бургас.

Те пишат, че са приели подписването на наредбата "с възмущение и гняв" и питат кой млад специалист ще е готов при стартова заплата от 660 лева да даде 240 лева от тях за пътни разходи.

Дават ли си сметка тези „експерти“, че в много училища извън областните центрове директорите изпитват затруднения с назначаването на учители, защото няма желаещи поради спецификата на въпросните училища, питат учителите и добавят, че имат колеги, на които се налага да отглеждат сами едно или две деца.

Те призовават министър Денков да отмени наредбата и пътните им разходи да бъдат изплатени. В противен случай ще заведат дела за дискриминация и ще подадат оставки.

Ние толерантно ще изчакаме Вашето решение до 28.02.2017, когато би трябвало да отмените тази наредба и да върнете досега действащата, като ни бъдат изплатени пътните разходи за месеците януари и февруари, пишат учителите.

OFFNews потърси коментар от МОН във връзка с казуса Оттам отговориха, че в момента се правят разчети до каква степен може да се увеличи обхватът на наредбата, която сега поема разходите само за селища с до 5000 жители.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ла
    Лавина
    2 0
    15:46, 9 фев 2017
    Протестират само засегнатите. Останалите са пас и все така, докато изчезнем.

Още новини

Последни новини