Арестуваха мъжа, планирал атентата в Истанбул на Нова година

Турската полиция е арестувала лицето А.С, за което се подозира, че е планирало нападението в новогодишната нощ в клуба "Реина" в Истанбул.

Тогава узбекистанският гражданин Абдулгадир Машарипов откри огън, уби 39 души, от които 16 чужденци, и рани други 69, предаде БТА. 

Арестуваният днес е бил задържан при операция на полицията в Истанбул.
Той бил регистриран като жител на Анталия, но имал и френско гражданство, съобщи вестник "Стар", който се позова на изявление на полицията в град Бурдур. 

Разследването е разкрило следите му от договора за наемането на апартамента в квартала Есенюрт, където на 17 януари бе заловен Машарипов. 

А.С. живеел във Франция от 2009 г. На 10 януари републиканската прокуратура в град Бурдур започнала разследване срещу него и въз основа на събраните данни за връзките му с Машарипов той бил арестуван от полицията в Истанбул. 

Вчера стана ясно, че в показанията си пред съда Машарипов е заявил, че е получил заповед да извърши атентата в Истанбул от лице на име Абу Джихад, с когото лично никога не се е срещал. Този човек му изпратил по куриер на адреса, на който живеел, автомат с шест пълнителя и три ръчни гранати.

"Аз съм член на групировката "Ислямска държава", моята цел беше убийство на християни. Абу Джихад каза, че те се събират на площад Таксим", посочил Машарипов пред съда.

Но на 31 декември на площад Таксим имало много полицаи и тогава Машарипов, след съгласуване с Абу Джихад, избрал като цел на нападението клуб "Реина".

"Аз открих огън по посетителите, после хвърлих две гранати; едната взривих, като я държах около главата си, но стана ясно, че тя е светлинно-звукова граната, и аз не умрях. Ще бъде добре, ако ме осъдят на смърт, защото аз отидох в клуба, за да умра", заявил Машарипов. 
В Турция обаче смъртната присъда е премахната, припомня ТАСС. 

Вестник "Сабах" отбелязва, че Машарипов не се е разкаял за извършеното от него нападение и разглежда своята акция като отмъщение на мюсюлманите към християнския свят. 

След тези показания на 11 февруари съдът взе решение за поставяне на терориста под арест. Машарипов се намира сега в истанбулския затвор Силиври. Той беше задържан на 16 януари, след като се укрива повече от две седмици.

"Ислямска държава" пое отговорността за атентата. 

Коментари в сайта

Последни новини