Европредседателството ни - хаос, липса на пари, ремонти циклят

България се готви за европредседателство от 1 януари 2018 г., но има реална опасност да се изложим пред чужденците. Подготовката е пълен хаос, закъсненията са драстични, не е ясно дали ще стигнат парите.

Ключови и сложни ремонти въобще не са започнали, не са решени въпросите със сигурността на делегатите и дори с елементарната логистика - кетъринг, настаняване, транспорт. Причината са бюрокрацията и скандалите между отделните държавни органи. Няма яснота и около бюджета. Това става ясно от отчета за подготовката на събитието към февруари, публикуван на официалната му страница eu2018bg.bg, пише "Сега".

В отчета ясно се казва, че има проблем с комуникацията между отделните институции. Това била една от причините да се бавел ремонтът на НДК. В екипите на министерствата има чести промени и нулева мотивация.

С парите положението също не е по-розово. За периода 2017-2019 г. в централния бюджет са предвидени 150 млн. лв. За 2017 г. парите са 50 млн. лв. За 2018 г. - също. Според отчета това е недостатъчно и се налага спешно одобряване на допълнителни разходи за тази година. Най-големият проблем е със сигурността - не стигат парите за видеонаблюдение, охрана и сигурност на НДК и из града.

Детайлният прочит показва сериозни неуредици. Масово не са спазени сроковете на задачите, които е трябвало да бъдат изпълнени до ноември и декември м.г. Все още няма система за акредитация и регистрация на делегатите. Колебанията са да се купи ли готов софтуер, да се наеме ли, или да се разработи самостоятелно. На 8 февруари се оказало и че кабелната мрежа в НДК не покрива техническите изисквания.

Протоколът на председателството е пълна загадка за организаторите, въпреки че е трябвало да бъде уточнен до ноември миналата година. Няма напредък и по плана за трансфера на делегациите за събитията в България (и той със срок миналия ноември). Понеже отговорността е разделена между НСО, МВР, външното министерство и националния център по председателството - работата не върви.

Още не се знае как ще се осъществява трансферът до ресторантите за вечери - дали центърът следва да осигури автобуси, или вместо това могат да бъдат използвани автомобили на НСО. Липсва решение колко шофьори трябват и кой ще ги наема, подбира, застрахова.

Необходимо е да бъдат осигурени 681 автобуса за 308 дни, за да возят делегации из страната, но и тук няма поръчка. Трябва да се проведат срещи с ръководството на националния превозвач за промяна в графика на полетите от Брюксел до София и обратно, както и за повишаване на качеството им.

Настаняването на делегациите също е трагедия, забавена с 3 месеца. Националният център е направил проучване на най-подходящите хотели за настаняване на участниците. Още обаче не е уточнено каква обществена поръчка ще се обяви.

Кетърингът закъснява с 3 месеца, като само са проведени разговори със специалисти по хранене. Няма примерни менюта, организация, персонал.

В НДК е започнал ремонтът на няколко зали, като са демонтирани подове, тавани и ламперии, махнати са преградни стени и др. Не е финализиран и одобрен работният проект по преустройството на основната сграда на НДК. Не е издадено разрешение за строеж. Не са окончателно готови изискванията по техническото обезпечаване и се очаква, че парите няма да стигнат.

Ремонтът на Дом №2 в Бояна също буксува, защото няма пари за пълния обем от дейности по проекта за основен ремонт. Много дейности там са орязани.

Бул. "България", по който ще минават делегациите към Бояна, ще се сдобие с ново осветление за около 1 млн. лв., но заради дупките по него общината е поискала отпускане на още пари от държавния бюджет.

Осигуряването на безопасни маршрути за делегатите отново извади на дневен ред проблема с неработещите камери на полицията. Тоест ще се разчита само на общината, но и нейното видеонаблюдение е проблематично. Тя има няколко системи, които не са интегрирани помежду си, не разполагат с възможности за разпознаване на номера на коли и нямат аналитични възможности. Очевидно ще трябва нов софтуер, а за това не е предвидена нито стотинка.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини