Община Димитровград подаде нов проект пред Европейската комисия

Община Димитровград подаде нов проект пред Европейската комисия, информират от пресслужбата й. Той е в рамките на програмата "Хоризонт 2020", чийто седемгодишен бюджет е в размер на почти 80 млрд. евро. 

С помощна на водещи университети и организации, работещи в сферата на иновациите в енергийната ефективност за 3 месеца е бил разработен проект на стойност над 21 млн. евро. Основните дейности обхващат три града в България, както и Гърция и Италия.

Предвидено е енергийно обновяване на сгради в центъра на града, като се използват иновативни технологии, закупуване на електромобили за предоставяне на социални услуги от общините, а също и разработване на иновативен софтуер за управление на общините.

Конкретно за община Димитровград се планува основно обновяване и прилагане на мерки за енергийна ефиктивност на блоковете, намиращи се на бул. „България”. Според заложеното,  75% от керамичните керемиди на покривите на сградите ще бъдат заменени с фотоволтаични, а при ремонтните дейности по фасадата ще се положи външна силиконова мазилка. Според общината, става дума за вид мазилка, която е иновация в термичното саниране на стари сгради.

При одобрение на проекта се предвижда закупуване на осем електрически автомобила – леки и лекотоварни, които ще се използват за различните социални услуги както за деца, така и за възрастни.  В тази връзка се очаква да бъдат изградени и няколко зарядни станции за електромобили, които ще бъдат захранвани с част от произведената електроенергия от фотоволтаичните керемиди на покривите на ремонтираните сгради.

Отново при одобрение на проекта Общината има намерение да разработи интегрирана ИКТ Платформа за управление. Целта е платформата да публикува данни, генерирани от аднимистрацията в такъв формат и под такъв лиценз, че да бъдат свободно използвани, обработвани или разпространявани от гражданите. Предвижда се и разработване на редица мобилни апликации, чрез които гражданите да получат интелигентен достъп до всяко ниво на управлението. 

Очаква се проектът да бъде разгледан от Европейската комисия в следващите пет месеца, а при одобрение договор ще се подпише през октомври месец тази година.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ти
    Тити
    8 -3
    17:26, 16 фев 2017
    Много въпроси имам:
    1во, как общината кандидатства по проект който е обвързан с частната собственост на гражданите собственици на съответните сгради и по кой начин ще ги ЗАДЪЛЖИ да участват в такъв проект?
    2ро, ако собствениците не се съгласят и не позволят и не участват в тази иновационна програма, а Общината е кандидатствала по някакъв си начин, колко пари ще се наложи да връщаме и колко ще сме изхрачили за комисионни по проекта
    3то, за какво ще бъде използвана тази зелена енергия, ще бъде ли обвързана с НЕК или ще се използва за нуждите на сградите
    4то кой ще е евентуалния собственик на тези съоръжения, кой ще плаща поддръжката им било на фотоволтайците или станциите за зареждане на автомобили
    Имам още въпроси, но най важния е КОЙ ПОПИТА ГРАЖДАНИТЕ ИЛИ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА СГРАДИТЕ, ДАЛИ ИСКАТ ДА ИМА ТАКЪВ ПРОЕКТ?
    Или отново е само КРАДЕНЕ на пари, хайде аргументирайте се, ако можете!
  • 2
    Са
    Саниран призрачен град
    7 -3
    19:03, 16 фев 2017
    Има ли още димитровградчани, дето се връзват на тези неща? В единия проект ще измием колоните с химически препарати, в другия - ще позлваме космическа технология и ще произвеждаме ток на покрива....съзирам предизборно четиво тип фантастичен роман. Те хора не останаха в тези блокове да живеят.. или може би ще сме саниран призрачен град???
  • 3
    Ти
    Тити
    5 0
    12:38, 17 фев 2017
    Както и очаквах, никой компетентен няма да отговори, поне да ни излъже нещо, а съм обеден че достатъчно хора се занимават с ПиАра на Общината и четат и пишат по форуми, анкети и статии!
    Да знаете това с тези "новини" е позьорство и опит за трупане на дивиденти от не мислещи хора или само лъжа със същата цел! В никакъв случай не обвинявам лично кмета, от него не очакваме да знае или разбира за какво иде реч, а като цяло администрацията следващи някакви цели, които са различни от това да осигурят по добрия живот на живущите в града (в призрачния град, както се е написано в коментара от горе), ако се получи нещо добро за хората, това е + за всички нас, но не е първо цел!
  • 4
    Ка
    Как така
    6 -1
    13:19, 17 фев 2017
    Учудвам се на общината. Как така "специалният" отдел на Дончева счете, че санирането ще бъде необходимо за блоковете по бул. "България", а за блоковете по бул. "Д. Благоев"- не. Тези блокове са един ансамбъл от еднотипно строителство и по никакъв начин не бива да бъдат разделяни. Отново общината повдига въпроса за дискриминация. Оправете си политиката към гражданите на Димит-рововград. Мандатите на този кмет се започнаха с лъжа и манипулации и сигурно ще завършат така.
Последни новини