Мит или история-Левски е пял любимата си песен на сватба в Родопите

Изображение 1 от 4

    Децата от ОДК Смолян отбелязаха годишнитата със своя поглед върху научно-историческия спор идвал ли е Левски в Родопите да буди народа

    С творчески спектакъл посветен на Левски, децата от театралната и танцовата школа, както и клуба по Краезнание към ОДК Смолян, отбелязаха 144 годишнина от обесването на Апостола на свободата. Ръководителят на младите артисти Миряна Найденова, която също е актриса, обясни, че текста на театралната постановка е създаден по записки от краеведи в Родопите, архивни материали, изследвания на научни работници, които са събирали доказателства за присъствието на Апостола в родопския край. Миряна издирва тези текстове, за да ги вплете в театрално-танцов проект с децата и да развие тезата, че Левски е идвал в Родопите и е оставил своите последователи тук.

    "Той е будител, който наистина е събудил целия народ, да може да въстанат против тиранията и това ме нахъсва и ме прави по-горд от това че съм българин, каза един от младите актьори в Школата, който участва в проекта.

    „Всяка една част е интересна по своему, има какво ново да научим от нея, научих през кои места е минавал, за да дойде тук да събуди народа“, разказа Найденова. Идеята беще да намерим още един различен поглед към живота и делото на Левски “, обобщи актрисата и признава, че тезата е спорна, а част от учените историци я отхвърлят категорично. Идеята на Миряна обаче е по-скоро творческа, за да пресъздаде чрез изкуството на децата до колко е легенда и до колко истина идването на големия революционер в нашия край.

    „Това е била необходимостта на хората да създадат, ако трябва и легенда, но да вярват, че не са били встрани от цялото революционно дело, от борбата за национална свобода“. Докато Миряна търси по-различен художествен изказ на смъртта, на обесването на Левски , попада на данни за любимата му песен „Гълъб по двор ходеше“.

    Според краеведски материали, на които актрисата попада, Апостола е пял песента на една сватба в чепеларското село Павелско.

     „Върху този реквием както бих нарекла стихотворението на Ботев за обесването на Левски, ми се искаше да има една красива смърт, защото не напразно хората поетизират смъртта на Левски и тя е извисена до Разпятието на кръста“, казва тя.

    Творческият проект завършва със смъртта, която извисява до небето, пресъздадена в спектакъла от малките танцьори от школата към ОДК, които с много любов изграждат чрез танца. Проектът на децата завърши с дискусия, подготвена от връстниците им от школата по краезнание, а целят проект беше реализиран в зала 2 на РДТ „Николай Хайтов“.

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини