Учени телепортираха информация

Учени телепортираха за първи път информация между два атома, намиращи се на разстояние един метър. Предишни успешни опити за телепортация на обекти, имащи маса, бяха на много по-къси разстояния. Подробно резултатите са изложени в сайта на Обединения квантов институт (Joint Quantum Institute) и в сп. Science.

Изследователите са телепортирали кубит – това е квантовия аналог на бита. За разлика от класическия бит, който може да бъде в едно от две състояния, кубитът може да се намира с определена вероятност едновременно в две състояния (т.нар суперпозиция). По правилата на квантовата механика, измерването на кубита води до преминаването му в едно от състоянията на обикновения бит (нула или единица).

За кубитове в опита били използвани двойка йони итербий, като нула и единица били използвани двете им възможни основни състояния.

В началото на експеримента състоянията на йоните били известни. Чрез микровълнов импулс физиците записали информация един кубит. След това йоните били доведени до състояние на квантова обвързаност. При това квантовото състояние на единия кубит е свързано с кватновото състояние на другия (самият Айнщайн е бил обезпокоен от квантовата обвързаност).

След това физиците извършили самата телепортация. Те измерили състоянието на първия йон, с което унищожили квантовата неопределеност и следователно записаната в този кубит информация се превръща в обикновена 0 или 1. Обвързаният (квантово) втори йон заемал веднага състояние като първия, което и представлявало телепортация на информацията. Двата йона се намирали на метър един от друг.
В научната фантастика телепортация е изчезването на обект в точка от пространството и мигновеното му появяване в друга. Квантовата телепортация доста се различава от тази концепция, доколкото при нея е необходим класически канал за предаване на информацията. Телепортацията е най-загадъчната форма на транспорт, при която квантова информация, като спина или поляризацията на фотон, се предава от едно място на друго, без да преминава през каквато и да е физическа среда.

По думите на учените технологията може да намери приложение при създаването на квантови компютри, както и на мрежи за предаване на секретна информация.

Официалното прессъобщение
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини