Поклон пред паметта на Апостола! В Смолян се пази една от малкото оригинални снимки на Левски

На днешната дата преди 144 години България губи един от синовете си, който и до днес е пример за святост, родолюбие и патриотизъм в най-чист вид. Образът и личността на Васил Левски е съвършен и всеки, който определя себе си като българин го носи в сърцето си като неопетнен идеал.

В Държавен архив – Смолян се съхранява една от седемте запазени оригинални снимки на Апостола. Тя е правена през 1862г и на нея Апостола е в униформа на Първата Българска легия. Тя е била във фонда на неговия съратник Илия Белковски - възрожденец от Устово. Снимката е направена от фотографа Тома Хитров от Ловеч, който също е бил съратник на Левски и роднина на съпруга на Иванка Белковска. Безценната снимка с размери 11/16.5 см е била предадена на Държавен архив през 1981 г. от неговата внучка Донка Заякова, която е и племенница на известния фотограф Хитров.

На гърба на черно-бялата фотография има надпис на ръка: „Васил Левски, сниман от вуйчо Тома/вероятно Букурещ/А.Белковски“. Заякова дарява на ДА Смолян и всички материали за дейността и живота на своя дядо. Сред тях освен снимката на Апостола са открити и фотографии на Любен Каравелов, Панайот Хитов, Филип Тотю и други революционери, и възрожденци, които също са във Фонда на ДА Смолян.

Поклон пред паметта на Васил Левски, личността в българската история, която никой не се осмели да опетни!

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини