Родопска община ще прави ток от ...улични панели, ще захранва обществени сгради

Общината Чепеларе получава близо 6 млн евро по проект за иновации, финансиран от програмата „Хоризонт 2020“

С фотоволтаични панели по улица в града, които ще се произвеждат ток за захранване на обществени сгради, ще се сдобие Община Чепеларе. Панелите ще бъдат залепени върху асфалта на площ от 1800 кв. м., а плочките от силиций, които произвеждат електричеството, са покрити с предпазен слой защитна смола, така че да издържат на движението на всякакъв тип превозни средства, включително на тежкотоварни. С произведената електроенергия се предвижда да се захранват две общински сгради и училището. Предвижда се внедряване на редица иновативни мерки, свързани с енергийната им ефективност. Сред тях са закупуване на 3 електрически автомобила – леки и лекотоварни за изпълнение на предлаганите в общността социални услуги за деца и възрастни и изграждане на няколко зарядни станции за електромобили, които ще бъдат захранвани с част от произведената електроенергия от фотоволтаичния уличен участък.

Общината ще разработи и интегрирана Платформа за управление- ще се публикуват данни, генерирани от общината, във формат и под лиценз, позволяващи свободно използване, обработване или разпространение от гражданите. Предвижда се и разработване на редица мобилни апликации за администрацията, чрез които гражданите да получат интелигентен достъп до всяко ниво на управлението.

Община Чепеларе е една от трите общини в България, които използваха поканата на най-мащабната програма на ЕК за иновации „Хоризонт 2020“ да участва и да реализират конкретни иновативни мерки за енергийна ефективност. Като координатор на партньорство, състоящо се от 14 общини, университети и организации от цяла Европа, родопската община предаде пред ЕК амбициозен и единствен по рода си проект за България.  

Хоризонт 2020“ е най-голямата в историята на ЕС рамкова програма за иновации, чийто 7-годишният бюджет е на стойност почти 80 млрд. евро. Основните дейности се реализират на територията на три града в България, Гърция и Англия и са групирани в няколко работни пакети, сред които изграждане на соларни улици, внедряване на интелигентно управление на сгради, захранвани от произведената електроенергия и закупуване на електромобили и разработване на иновативен софтуер за управление на общините.

В разработването на проекта с акроним SMART P@VE бяха включени водещи и авторитетни университети и организации, работещи в сферата на иновации в енергийната ефективност. В рамките на близо 2 месечна работа експерти и научни работници от общините Орестида /Гърция/, South Tyneside /Великобритания/, Одрин /Турция/, Ковилха /Португалия/ и Крушевац /Сърбия/, Португалски електротехнически институт, Асоциация за устойчиво иновативно развитие от Австрия; Университет Тийсайд от Англия, водещи частни компании в областта на електроснабдяването от Гърция и местна компания, под координиращата роля на община Чепеларе разработиха и представиха за финансиране пред ЕК проект на стойност над 21 млн. евро.

Очаква се проектът да бъде разгледан от Европейската комисия в следващите пет месеца, договорът за финансиране да се подпише през м. oктомври тази година. 

SmolyanBGvesti.NET

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини