Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Малайзия е отзовала посланика си в Пхенян след ескалиращия скандал заради убийството на полубрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-нам. Това съобщава Би Би Си.

Ким Чен-нам умря при мистериозни обстоятелства миналата седмица на летището в Куала Лумпур. Полицията смята, че той е бил отровен, докато чакал полета си.

Полицията в Малайзия обяви, че издирва четирима севернокорейци.

Посланикът на Пхенян в Малайзия също бе привикан заради направени по-рано коментари.

Въпреки широкоразпространените спекулации, че Северна Корея стои зад убийството, няма окончателни доказателства и Пхенян не е излязъл с официално становище по въпроса досега.

Малайзия е една от много малкото държави, които поддържат дипломатически отношения със Северна Корея, но това убийство обтегна връзките.

През миналата седмица Малайзия отказа да освободи тялото на Ким Чен-нам без аутопсия. Това накара посланика на Пхенян в Малайзия да обвини Куала Лумпур в заговорничене с "враждебните сили", заявявайки, че Малайзия има нещо за прикриване.

Това провокира ядосан отговор от външното министерство на Малайзия, което заяви, че тези обвинения са безпочвени, допълвайки, че е тяхна отговорност да извършат разследване на смъртта на Ким Чен-нам на малайзийска почва.

Малайзийските власти сега очакват резултатите от аутопсията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини