Поредно примирие влиза в сила днес в Украйна, сепаратистите са против

Прекратяване на последните сражения в Източна Украйна би трябвало да влезе в сила днес, но надеждите то да промени нещо съществено са нищожни.

Примирието бе договорено на срещи на Мюнхенската конференция за сигурност през уикенда. Според него сблъсъците трябва да бъдат прекратени и да бъде оттеглено тежкото въоръжение от фронтовата линия.
Александър Хуг от мисията наблюдатели на ОССЕ каза, че от полунощ има чувствително намаляване на инцидентите, след като през последните дни имаше регистрирани над 2000 престрелки с убити и ранени.

При последното насилие, започнало през януари, двете страни се намираха на места едва на 30 метра една от друга. По данни на ОССЕ за десет дни до 9 февруари са убити поне 50 цивилни от двете страни.

Подобни споразумения с подкрепяните от Русия сепаратисти имаше неведнъж и те относително бързо се проваляха.

В петък, часове преди споразумението от Мюнхен, лидерите на т.нар. Донецка и Луганска народни републики дадоха необичайна съвместна пресконференция. На нея те заявиха, че нямат намерение да оттеглят каквото и да е тежко въоръжение и че ще си върнат "временно окупираните от Украйна територии".

Игор Плотницкий, лидерът на сепаратистите в Луганск, покани жителите от райони под контрола на украинската армия да се преселят под негова власт, "защото сме един народ, това е наша територия". "Елате при нас, нямате празник на 23 май, нямате празник на 9 май", добави той. На тези дати сепаратистите празнуват Деня на Червената армия и победата над нацистка Германия, които в Украйна не се отбелязват.

В събота президентът Владимир Путин разреши на руска територия временно и от хуманитарни съображения да бъдат признати паспорти и лични документи, издавани от сепаратистите в Донецк и Луганск. Украинският му колега Петро Порошенко коментира, че това е нарушение на международното право и доказателство за руската окупация на части от Украйна.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини