Украински депутат предложи Русия да плаща наем за Крим

В план за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, представен на бившия съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп Майкъл Флин, се предлага възможността Русия да плаща наем за анексирания през 2014 г. Крим, пише "Ню Йорк Таймс". 

Според депутата Андрей Артеменко има доказателства за корупция за настоящия украински президент Петро Порошенко, с които той да бъде свален от власт. След това с управление, което е по-позитивно настроено към Русия, може да се пристъпи към плана му.

Той включва изтегляне на всички руски военни от Източна Украйна, каквито Москва отрича да има, както и референдум за отдаването на анексирания Крим под наем за срок от 50 или 100 години. 

Украинският посланик в САЩ Валерий Чали отговори, че Артменко не е упълномощен да представя алтернативни решения от името на Украйна, а подобна идея може да бъде предложена само от тези, които открито или прикрито представляват руските интереси. 

Реакцията на Москва е категорично отхвърляне на думите на украинеца. 

"Как може Русия да наеме собствения си регион от себе си?", заяви Дмитрий Песков, прессекретаря на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. 

Сходни думи използва и руският външен министър Сергей Лавров: "Трудно е да се коментира, защото не можеш да наемеш нещо от себе си. Дори нямам какво да допълня към това", категоричен бе Лавров, цитиран от ТАСС. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини