Борисов и Ненчев одобрили повече войски в Черно море

Правят се погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море, заявиха от Министерството на отбраната.

По-рано днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че президентът и служебният министър на отбраната дължат отговори за увеличеното присъствие на НАТО-вски сили, за което беше съобщено преди дни след Съвета на министрите на отбраната на страните-членки на алианса. 

Каракачанов попита съгласувано ли е това с Румен Радев, изчислено ли е какви са средства ще са нужни и означава ли това разширяване на съвместния air policing на територията на България? 

Бивишият премиер Бойко Борисов пък атакува БСП за подкрепата на служебното правителство за решението. По думите му това е кабинет на социалистите и те трябва да носят отговорност. 

"Те дори не знаят какво са подписвали в НАТО. Помня, когато държаха камерите си пред МС и парламента да ни питат за флотилията, за предното разполагане. Има една приказка – не си пожелавай жената на ближния, да не стане твоя“, коментира лидерът на ГЕРБ. 

Малко по-късно МО излезе с официално съобщение "във връзка с публикувани изявления за националната отбранителна политика и погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море".

"На 24 юни 2016 г. правителството на премиера Бойко Борисов приема рамкови позиции, като основа за мандат на националната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.). Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие", заявиха от военното ведомство. 

И подчертаха, че основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

В съобщението се допълва, че на Срещата на върха, в която участват Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Николай Ненчев и Даниел Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти. Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие. 

На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион, подчертаха от МО. И уточниха, че през 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти. 

"Служебното правителство на проф. Огнян Герджиков продължава да развива принципите на отбранителната политика на Република България като надежден и предсказуем съюзник на НАТО и в духа на приетите договорености от Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. за увеличаване на сигурността в Черноморския регион", завършва съобщението на ведомството, оглавявано от вицепремиера Стефан Янев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини