Възстановяват паметника на бригадирите, които се намираше в парк "П.Пенев"

    Община Димитровград има намерение да възстанови паметника на бригадира и бригадирката, който преди години се намираше на входа на парк "П.Пенев". Плановете са той да бъде готов за 70-годишнината на града в началото на месец септември, съобщи кметът Иво Димов по време на събрание на строителите -ветерани днес. Проявата се проведе в Дом-музей "П.Пенев" и събра членовете на организацията, участвали в изграждането на Димитровград.

    "Тази скулптура за мен бе символ на бригадирското движение, на каузата и идеята Димитровград, но изчезна, може би заради ценния метал, от които бе направена. Надявам се да успеем да я възстановим и да я поставим на подходящо място в града", каза Иво Димов. Допълни, че вече са водени преговори в тази посока в Българската стопанска камара, както и със скуптор, който да определи стойността на паметника.

    Кметът заяви, че ако идеята бъде одобрена, тя ще бъде реализирана, дори и ако плановете се объркат и паметникът е готов по-късно от септември месец. Оказа се, че умалено копие на фигурите в момента е експонирано във фоайето на Историческия музей в Димитровград. Паметникът е от 1965 г., негов автор е Марин Узунов. 

    Пред строителите -ветерани градоначалникът припомни по-важните проекти, по които Общината работи в момента. Това са ремонта на централна градска част, на Спортна зала "Младост", както и подадения наскоро проект пред Европейската комисия за ремонт на блоковете по бул."България". Там ще бъдат монтирани соларни керемиди, а мазилката за обновяване на фасадите е по космическа технология, припомни кметът. Ветераните строители пък се интересуваха кога ще бъза възстановен паметникът на Георги Димитров, за което има решение на Общинския съвет.

    Видео по темата -вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини