В Караджалово ни чакат на карнавал и кукерски игри

И тази година село Караджалово се готви за празника Сирни заговезни. На 25 февруари, ден преди един от най-важните празници в народния календар, кметството и читалището в селото канят всички желаещи да се повеселят заедно от 13 часа на площада. Часът и денят са избрани така че да могат да участват в карнавала и ученици, които учат в други населени места.

Традиционно ще се започне с пеено хоро, а Групата за автентичен фолклор ще представи обичая ,,Прошка”, неразделна част от който е хамкането.

По стар обичай кукери ще гонят злите сили студа, и ще извършат ритуал за плодородие и здраве.

„Имаме запазени три стари кукерски маски, но нямаме кукерска група споделя със съжаление Марияна Колева – кмет на селото- затова винаги каним кукери от други населени места. Тази година ще ни гостува група от с. Орехово, община Чепеларе.

Най-съществената част от празника е карнавала. До този момент са заявили участие в карнавала 60 деца, но организаторите очакват още.

Ще има награди за всички участници и специални награди за Мис и Мистър карнавал, Мини мис и Мини мистър карнавал, ще бъде отличен най-добрият костюм, най-забавен участник и много други. Публиката също ще избере своя фаворит. Наградите са осигурени от Община Първомай. 

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини