Класация на дълголетието

Жените в Южна Корея първи в историята на човечеството ще надхвърлят очаквана продължителност на живота от 90 години. През следващото десетилетие страната ще заеме първото място в световната класация по дълголетие, изпреварвайки сегашния лидер Япония.

Такава е прогнозата в нов доклад на Световната здравна организация и учени от Imperial College London за очакваната продължителност на живота на хората през 2030 г., цитиран в Би Би Си.

Спрямо сегашните темпове на развитие на човечеството, до края на следващото десетилетие хората навсякъде по света ще живеят по-дълго и разликата между жените и мъжете ще започне да се смалява. Сега тенденцията навсякъде е жените да надживяват мъжете.

Учените коментират, че прогнозата им означава необходимост от сериозни инвестиции и политически решения за грижите за възрастните хора в бъдеще. Според тях Южна Корея вече е напреднала и в това отношение. Благоприятните условия за дълголетие като образование и култура на здравословното хранене са достъпни за по-голяма част от населението там, което обяснява и очаквания ръст на продължителността на живота им. Южна Корея е и сред страните с най-ниски нива на наднормено тегло сред населението.

Прогнозата не е цветуща обаче за Япония, която от години води класацията на дълголетието. До 2030 г. тя ще бъде надмината както от Южна Корея, така и от Франция по продължителност на живота на жените, а от четвърта позиция при мъжете ще падне на 11-а, гласи проучването на СЗО.

От развитите страни, включени в прогнозата, Великобритания и САЩ ще останат близо до опашката.

Общо за света очакваната продължителност на живота през 2030 г. ще достигне 80 години при мъжете и 83 за жените - толкова ще са постигнали например Хърватия и Мексико за 13 години. И двете сега са по-напред от България, където прогнозираната дължина на живота на едно новородено в момента е 74.5 години. Страната ни е в средата на световната карта, но към края на дела с развитите държави.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини