Книга за младежките години на Левски представиха в Димитровград

    Книгата "Апостола на българите" бе представена снощи в голямата читалня на Градска библиотека "П.Пенев" в Димитровград. Нейн автор е Желяз Кондев, написал 13 творби, посветени на бележити българи. Родом е от Сливен, дългогодишен редактор, издател и автор на пиеси.

    "Книгата е уникална, защото повдига темата за детството и юношеството на Левски, нещо което е като "бяло петно" за българите и предлага малко известни факти от живота на Апостола", сподели в началото на срещата директорът на библиотеката Петко Каневски. Той посочи, че Желяз Кондев издава и списание, което се разпространява зад граница, десетиления той помага и на българите в Молдова.

    За творбата на Желяз Кондев говори неговият дългогодишен приятел Демир Демирев. Той я нарече книга за всеки българин. Авторът е разкрил неизвестни моменти от живота на Левски, първите му стъпки в житейския път преди да се превърне в онзи образ, който хората познават, посочи Демир Демирев.

    Белетристично е описано семейство на Левски, братя и сестри, приятели и съученици, времето, прекарано в килийното училище, както и игрите край реката. В книгата присъства и друг неизвестен момент от биографията на Левски, когато отива да учи в Стара Загора през 1855 година, заедно в вуйчо си.

    "Идеята за книгата е от преди 30 години, исках да е исторически достоверна и да е четивна", сподели авторът. Разказа, че при подготовката е ползвал само историческа литература и биографията на Апостола. Допълни, че е обиколил и много от местата, които Левски е посещавал, разпитвайки за него и работата му. През юли месец предстои да излезе от печат втората част на книгага за детството и юношеството на Васил Левски.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини