Държавата дава 1.7 млн. лв. субсидия за електромобили през 2017 г.

На държавната и общинската администрация ще бъдат предоставени 1.68 млн. лв. за закупуването на електромобили през 2017 г. Програмата, която се изпълнява за втора поредна година, се управлява от Националния доверителен екофонд, а средствата са осигурени от продажбата на национални квоти за вредни емисии през предходните години. Това стана ясно по време на кръглата маса "Добри новини за електромобилите", която се проведе в четвъртък.

Размерът на субсидията

Всеки кандидат може да получи субсидия между 20 хил. и 40 хил. лв. в зависимост от вида на превозното средство – няколко вида леки автомобили и бусове до 22 места с обща маса над 3.5 тона. Срокът на кандидатстване е от 20 февруари до 20 април, като за това се изисква само един документ, обясни Камелия Георгиева, изпълнителен директор на фонда.

През миналата година от отделените 1 млн. лв. по програмата са били усвоени само 320 хил. лв. заради забавянето на процедурите, а останалата част от средствата са прехвърлени за 2017 г. Георгиева коментира пред "Капитал", че за момента не е осигурено финансиране за следващите години, но има потенциал и се мисли в тази посока.

Разрастването на електромобилите

Броят на автомобилите през последните години расте бавно, но сигурно. От 123 коли през 2013 г. техният брой е достигнал 318 (от които 130 са регистрирани в София) през миналата година, а през 2017 г. се очаква да нараснат до 468, стана ясно от данните, представени от Ангел Николов, председател на Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС). По думите му в световен мащаб се очаква през тази година да бъдат доставени 1.1 млн. електрически коли, с което общият им брой ще достигне 3.1 млн., което е около 1% от автомобилите в движение по света.

Николов представи и данни за подобренията, които се правят в този тип коли през последните години, като при възможен пробег от 130 км с едно зареждане през 2010 г. моделите от 2017 г. ще позволят пробег от 400 км.

Трябват ли субсидии

Основното облекчение в България за собствениците на електромобили е, че са освободени от данък МПС. В София и Бургас шофьорите на такива коли имат право и на безплатно паркиране в централната градска част, където има въведени зони за това. Според Боян Захариев от "Индустриален клъстер електромобили" трябва да бъдат въведени както допълнителни данъчни стимули, така и рестрикции за използването на неекологични горива. Отделно може да се помисли и за преференциална цена за електроенергията, която тези автомобили ползват, смята той.

В момента в България има общо 54 зарядни станции, от които 19 са в София. Столичната община обаче планира общият им брой да достигне 80, като тепърва ще бъде обявен конкурс за избор на техния дизайн. До април министерствата на енергетиката и на транспорта трябва да подготвят и законови промени, които да уредят статута на зарядните станции.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини