Звездният ни рожденик днес: Йордан Йовчев на 44 години

На 24 февруари рожден ден празнува легендата в българската спортна гимнастика Йордан Йовчев. Той е роден през 1973 година в Пловдив и е възпитаник на спортното училище в града.

С годините Йордан Йовчев се превръща в най-успешния български гимнастик. В кариерата си той има четири олимпийски медала — един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003.

От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика, а през март 2013 година заема поста заместник-министър на младежта и спорта в служебното правителство на Марин Райков. Той остава на този пост и по време на мандата на министър Мариана Георгиева.

Ето няколко любопитни факта от живота и кариерата на Йордан Йовчев:

Първите си крачки в голямата гимнастика прави на седем години при треньора Живко Добрев, а по-късно израства при Иван Славчев.

Женен е, като със съпругата си имат син – Джордан.

След Олимпиадата в Атланта през 1996 година остава да живее в САЩ, където се подготвя. Йовчев на няколко пъти отказва предложения да се състезава за американците.

Участва на шест поредни Олимпиади от Барселона 1992 до Лондон 2012 г. Така той влиза в историята като първия гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта.

Йордан Йовчев 2 пъти е избиран за Спортист №1 на България – 2001 и 2003 година. През 2003 година е избран и за най-добър спортист на Балканите.

Йордан Йовчев e избран за №1 в конкурса "Мъж на годината 2004".

През февруари 2013 година президентът Росен Плевнелиев го удостои с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" I степен.

Преди година Данчо Йовчев и знаменития акробат Енчо Керязов направиха голямо шоу "Приятели в нощта на звездите" в столичната зала "Арена Армеец“.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини