В Крепост представят обичая Оратник на Сирни Заговезни

Народния обичай „Оратник" ще възпроизведат за поредна година в димитровградското село Крепост. Това ще се случи тази неделя на Сирни Заговезни, а празникът е традиция за селото повече от 30 години. Началото ще бъде поставено 18:00 часа на площада в Крепост.

На Сирна неделя се палят огньове ,особено по височините, които осветяват цялото село и полето. Вярва се, че докъдето стига светлината им, до там през лятото няма да пада градушка.Около огъня се играе хоро,пеят се песни,гърми се с пушка за да се роди жито, агнета за да има мед. Значението на огъня е, за да се отстрани всяка напаст,за да настъпи очистване от насекоми,болести и епидемии,да има благополучие по хора и добитък, по нивя и градини. Правят се така наречените оратници, които се запалват и се въртят във въздуха.

Провиквания се изричат от момците,които въртят оратниците или хврлят огнени стлели наречени, жавги. Младите хора свързват чрез огнените стрели сърцата си.Стрелите са наречени за успех в женитбата,за здраве на семейството,за ръст и плод на житото,дърветата,памука, сусама и др., разказват от читалището в Крепост. То е организатор на празника, заедно с кметството в селото и Община Димитровград.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини