Борят сивия сектор: Туристът – вързан към НАП, МВР ...

Национален туристически регистър ще бори сивия сектор в туризма като свърже всеки хотел с НАП, МВР, митниците и общините. Става въпрос за Единна система за туристическа информация с абревиатура SD, която ще бъде готова до края на септември, съобщи в Бургас служебният министър на туризма Стела Балтова. Обществената поръчка за изготвянето й вече била пусната.

Балтова бе в Бургас за участие в първото за годината заседание на Националния съвет по туризъм. Днес се очаква да обсъди с институциите подготовката за предстоящия сезон, съобщава "24 часа".

Според Балтова системата SD ще бъде свързана в реално време с хотелите, което означава, че от настаняването на даден турист до края на престоя му за него ще се знае в институциите с необходимите правомощия за това.

Информацията в SD обаче няма да е публична. Достъп до нея щели да имат само определени от закона институции. Целта била чрез националния регистър да сe пребори сивия сектор в туризма като се осветлят постъпленията от всеки турист.

Румънски, чешки, полски и унгарски полицаи ще патрулират съвместно с нашите през сезона, за по-голяма сигурност за техните сънародници по морето. За летовниците щели да бъдат осигурени и повече преводачи. За първи път това ллято от екскурзоводите пък ще се иска да имат документ за правоспособност и да са вписани в браншовия регистър, който пък ще бъде част от националния туристически.

Провален сезон заради плажове няма да позволим, отсече министър Балтова заради обжалването на процедурите за отдаване на концесия и под наем на Централния в Поморие и Северния в Бургас.

Балтова прогнозира още по-силен сезон от миналото лято. По нейни данни при германските туристи се очаквало увеличение от 2 до 45% при различните туроператори, а на руския пазар ръстът ще е с 10%. С 31% повече записвания се очертавали и при чехите, а при холандците с 57%. При нетрадиционните за България френски туристи пък се очаквал ръст от 57%.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини