На 18 октомври имен ден празнуват Златка, Златина, Златан и Лука

На 18 октомври Православната църква чества Света Великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука

Света Злата Мъгленска e българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество в Македония. Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Още от малка се отличава с рядка красота, смиреност, благочестивост и чистота, твърда и непоклатима вяра в Господ.

Според житието на светицата млад турчин поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си. След дълги изтезания е обесена, а тялото ѝ е насечено на късове. Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 г. Всяка година на тази дата Българската православна църква почита паметта ѝ.

Евангелист Лука е един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите Евангелия. Той е лекар и приятел на апастол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и той за първи път е нарисувал иконите на Исус Христос, Света Богородица и апостолите Петър и Павел. Счита се за основоположник на християнската иконопис. След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Смята се, че апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват.

Имен ден празнуват: Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини