Ген. Брадшоу: Нужна е обща стратегия на Запада срещу руските кибер- и пропагандни атаки

Заместник-командващият силите на НАТО в Европа - британският генерал Ейдриън Брадшоу, призова алианса към по-активно противодействие срещу руските кибератаки и пропагандата на Кремъл, предаде Би Би Си.

По думите му, Западът има нужда от обща стратегия срещу атаките на Москва.

Ген. Брадшоу поясни, че срещу руските хибридни методи за водене на война трябва да се противопостави хибридно възпиране. Като пример той посочи икономическите санкции срещу Русия.

Наред с това той смята, че рускоезичното население в Прибалтика трябва да има възможност да получава информация и от други източници, освен от руската държавна телевизия.

В интервю за Би Би Си генералът коментира, че поведението на Русия на международната сцена може да се обясни със стремежа на руския президент Владимир Путин да запази собствената си власт.

Той оцени като малко вероятен евентуален военен конфликт между Русия и НАТО, но предупреди, че все пак той е възможен и тъй като може да доведе до катастрофални последици, алиансът трябва да предприеме необходимите действия.

Преди дни стана ясно, че Швеция възстановява наборната военна служба заради "руската военна активност".

Месец по-рано британският министър на отбраната Майкъл Фелън заяви, че Москва използва дезинформацията като оръжие и изпитва стабилността на НАТО и на Запада като цяло.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини