Бай Васил от с. Българин в пантеона на достойните българи

    75-годишният Васил Русев от харманлийското село Българин бе отличен с наградата “достойните българи” на в. “24 часа”. Изданието за 15 път награждава хора, които са се отличили с добри дела през годината, спасили са живот или са допринесли за развитието на обществото. Церемонията се провежда днес, а голямата награда се връчва от премиера Огнян Герджиков. Тя е за Селма и Шенон Мурад от Асеновград, родители на 16-годишния Синан, който почина от рак в началото на тази година. Според желанието на момчето родителите му даряват събраната за лечението му сума от 160 000 лева за три болни деца.

    Над 50 души са отличените “достойни българи”, като сред първите наградени са спасители от Хитрино.

    Васил Русев от с. Българин бе отличен заради благородния си жест, за който първи писа Haskovo.net през лятото на миналата година. Пенсионерът продаде крава с теле, а с парите – 1900 лв., направи паметна плоча на убитите войници от селото. 31 са жертвите, които Българин дава в Балканската, Междусъюзническата и Втората световна война. Имената им са издълбани в двуметрова мраморна плоча.

    Това не е единственият жест на възрастния мъж за родното му село. Преди години бай Васил пак продал крава с теле, а с получените пари – към 3000 лева, направил пазарчето в центъра на селото.

    При официалното откриване на паметната плоча на убитите войници през септември миналата година бай Васил получи и почетния знак на министерството на отбраната.

    Не е достатъчно само да имаш, за да даваш. Трябва да ти идва отвътре”, простичко обяснява бай Васил. Тодор Кръшков
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини