Плачещият ангел на ЦРУ "слухти" през телевизора

Специализирана група към Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е развивала високи технологии за подслушване и проследяване чрез проникване през смарт устройства, включително и телевизори. Това става ясно от публикуваните от "Уикилийкс" документи, за които се твърди, че са изтекли от Центъра по киберсигурност към ЦРУ.

Групата EDG е отговорна за разработването, тестването и поддръжката на софтуер за проникване в компютри, троянски коне, вируси и други програми, които са използвани от ЦРУ в целия свят. Сред тези програми е и "Плачещият ангел" (Weeping Angel), който "заразява" смарт телевизорите, като най-голямото постижение на софтуера е "превръщането" на устройствата в микрофони. 

Програмата срещу Samsung smart TV е развита съвместно с британското контраразузнаване MI5. След заразяването на целта "ангелът" изключва телевизора. Собственикът му смята, че уредът е изключен, но в същото време той работи. В този режим може да се записват разговори в стаята, които през интернет връзка се пращат в съответния сървър на ЦРУ. 

Документите разкриват също така, че друга специализирана група в американското разузнаване стои зад поредица от атаки над смартфони. Заразените телефони могат да бъдат "инструктирани" да пращат на ЦРУ данни за местоположението на апарата, аудио и текстови данни. Също така програмата може да активира камерата и микрофона на телефона. 

Въпреки малкия пазарен дял на телефоните iPhone за 2016 г. ЦРУ е разработило зловреден софтуер за контролиране и извличане на информация от продукти, разработени от Apple под оперативната система iOS. Сред тези устройства са включително и популярните iPad. Арсеналът на ЦРУ включва и поредица от зловредни програми от типа "нулеви дни" (Zero Days) - програмата заразява компютъра, като остава в "спящо" състояние, а активирането ѝ става дистанционно така че да не остави никакво време (нула дни) за противодействие. Интересът на ЦРУ към операционната система iOS може да бъде обяснено с популярността ѝ в политическите, дипломатически и бизнес кръгове. 

Подобна програма се използва и за Android-устройствата, които са сред най-широко използваните в световен мащаб. Сред тях са предимно Samsung, HTC и Sony. На практика ЦРУ се могли да проникнат в смятаните за непробиваеми програми за общуване като WhatsApp. 

Документите посочват още, че ЦРУ разполага с различни "техники" за кибератаки, включително и такива, разработени от руските служби. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини