Загадъчна промяна в поведението на гърбатите китове

Учени наблюдават загадъчна промяна в нормалното поведение на гърбатите китове, които са започнали да образуват огромни групи до 200 животни.

Гърбатите китове обикновено не са твърде социални. Те са най-вече сами, по двойки, или понякога в малки групи, които бързо се разделят.

Но изследователски екипи забелязали странно ново социално поведение при три отделни круизии при няколко наблюдения от самолети през 2011, 2014 и 2015 г.

Супер-групи до 200 кита били забелязани да се хранят интензивно край югозападния бряг на Южна Африка, на хиляди километри на север от типичните си места за хранене в полярните води на Антарктика.

"Доста необичайно е да ги видим в такива големи групи", казва Джисли Викингсон, ръководител на изследванията на китовете от изследователския институт в Исландия.

Гърбатите китове прекарват лятото в полярните региони на Антарктика. През зимата се преместват в по-топлите води на тропическите и субтропическите ширини, където женските китове раждат.

Какво е довело до такава драстична промяна в кит поведение? Учените не знаят със сигурност.

"Никога не съм виждал нещо подобно", казва Кен Файндли, водещ автор на проучването от технологичния университет Cape Peninsula в Южна Африка.

Възможно е китовете да се променят поведението си заради промени в храната им.

Гърбати китове не са наблюдавани да се хранят по тези места по югозападното крайбрежие на Южна Африка, откак преди почти един век техният брой е намалял с около 90 на сто заради китолова. "Възможно е да се е случвало, но просто не когато са видими", казва Файндли. "Тъй като бяха толкова малко, може да не сме ги видели."

Така че е възможно да става дума за възстановяване на естественото им поведение, тъй като броят им се върнал към естественото си ниво. Наблюдава се необяснимо възраждане на популацията гърбав кит през последните години. "За последните няколко десетилетия, изведнъж те изглежда са преодолели прага и са започнали да се увеличават много бързо", казва Викингсон.

Изследването е публикувано в PLoS ONE, DOI: 10.1371 / journal.pone.0172002

(wikipedia) Гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) е eдин от най-големите китове. Възрастните са дълги 12-16 m и тежат приблизително 48 тона. Гърбатият кит е акробатично животно, често подаващо се над водата. Мъжете изпълняват сложна песен, която трае от 10 до 20 минути и се повтаря в продължение на часове. Целта на песента все още не е ясна, въпреки че изглежда да има роля в чифтосването.

Гърбатите китове обикновено мигрират до 25 000 км всяка година. Хранят се само през лятото - в полярните води, а през зимата мигрират към тропичните или субтропичните води, за да се чифтосват и раждат. През зимата гърбатите китове живеят за сметка на мастните си резерви. Храната им се състои предимно от крил и малки рибки. Гърбатите китове имат разнообразен репертоар от начини на хранене, включително балонна техника на хранене.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини