Дали хората стават все по-глупави?

Скорошно изследване показва, че нивата на коефициент на интелигентност (IQ) спадат. Изследването също е спорно, защото е трудно да се открият примери за нивата на коефициент на интелигентност от различните епохи. Екипът обаче е успял да разучи времената за реакции, което също е част от тестове за интелигентност. Така учените открили, че в периода 1884 до 2004 г. разликата съответства на около 14 точки в скалата на коефициента на интелигентност.

Има повече доказателства, че нивата на коефициент на интелигентност спадат, на базата на разликите в нивата от 50-те години на миналия век и наши дни. Ричард Лин, психолог от Университета Улстер, твърди, че колективната ни интелигентност е спаднала с една IQ точка.

Много хора също коментират, че има ясни знаци, че интелигентността ни се редуцира. Те привеждат като доказателства учебници и изпитни въпроси от различни периоди във времето. Твърдението е, че сега очакваме по-малко от децата в сравнение с предишни генерации. Други изследователи се позовават на доказателства от литературата, които ясно показват, твърдят те, че в миналото хората са успявали да разберат по-дълги текстове с много по – широк речников състав, отколкото днес.

Какво предизвиква разликата в IQ нивата? Учените са съгласни, че причините за това са много, включително генетични фактори и такива, свързани с околната среда.

ГЕНЕТИЧНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА

На базата на изследвания на IQ на еднояйчни близнаци учените са открили, че около половината от интелигентността се базира на генетиката. Това означава, че другата половина от нашата интелигентност се базира на други фактори, в това число благосъстоянието на семейството, приноса на родителите към образованието, както и културни и образователни възможности.

ПРИЧИНИТЕ ДА СТАВАМЕ ОТ ГЛУПАВИ ПО-ГЛУПАВИ

Различни теории разсъждават върху причините да оглупяваме. Факторите включват всичко от високомазни диети, замърсяване на въздуха и мултитаскинг (необходимостта да се изпълняват по много задачи едновременно) до повърхностните форми на информация, в това число гледането на твърде много риалити предавания. Някои учени твърдят, че тъй като животът ни в модерния свят е станал по – лесен, просто не са ни необходими нивата на интелигентност, нужни за оцеляването в минали времена. Сега получаваме и помощ от технологиите, каквато никога преди не сме имали. Не е необходимо да сме добри в смятането на ум, нито в граматиката например, защото имаме достатъчно инструменти да решаваме подобни проблеми.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини