По един сексизнудвач седмично ловят полицаите

Средно всяка седмица полицията в страната залавя по един човек, който изнудва някого със секскомпромати, пише днес "Монитор".

Става дума предимно за снимки и клипчета, с които се цели някой да бъде дискредитиран, уволнен от работа, или да плати на престъпника доста пари.

Има статистиката на МВР за хората, задържани за този тип престъпления. Само за година те са над 60, предимно мъже. Едва пет жени са уличени в изнудване.

В повечето случаи те отговарят по чл. 213 и 214 от Наказателния кодекс, но в зависимост от типа на изнудването, съдът ги санкционира по различни точки.

Най-тежкото наказание може да достигне дори доживотен затвор, ако от престъпния натиск е последвала нечия смърт.

Най-лекото наказание е 2 години затвор; това е и най-често налаганата присъда за изнудвачите.

Наказанията обаче рядко се изтърпяват ефективно, тъй като престъпниците признават вината си и минават условно.

Изнудването със секскомпромати се среща основно в големите градове, показват данните, обобщени от МВР. 

Около 70% от тези престъпления се извършват именно там. В селата за година са регистрирани едва 6 случая.

2000 лева или лъсваш в социалните мрежи

Показателна история се разиграва в Ихтиман, където криминално проявен мъж се оказва зад решетките след изнудване. Работата по случая започнала, след като 42-годишна жена сигнализирала в полицията, че е обект на тормоз.

Чрез системни заплахи бившият й партньор я шантажирал да плати много пари, за не да излязат нейни лични снимки в социалните мрежи. Тя сама му била пратила фотосите, но по думите й била „предразположена“ да направи това.

После той взел да й иска 2000 лева, за да не разпространи снимките на профилите на нейни познати в социалните мрежи. Определил й и срок.

Жертвата обаче се обадила в полицията. Изнудвачът бил заловен, а по-късно пратен в затвора, тъй като имал и други подобни деяния и условна присъда.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини