КНСБ:Има картел в инвестиционния сектор в Кърджали,поддържат се ниски заплати

Има картел в инвестиционни сектор в Кърджали,който цели да задържа заплатите ниски.Почти еднакви са трудовите възнаграждения за еднакво работно време без да се отчита спецификата на работа.Това заяви лидерката на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева.Тя бе категорична ,че работодателите ощетяват със заплащането.Затова има и глад за работна ръка от нежния пол.Проблемът ,че жените се ангажират основно в шивашкия сектор.Мъжете пък от своя страна прогонени от ниското заплащане тръгват по пътя на гурбета.Синдикатите трудно успяват да се преборят с картела,защото едва 20 от работещите в промишлеността са обхванати от профсъюзите.

  Статистиката сочи,че през 2015 г. инвестициите в областта възлизат на 176 млн.евро.От тях най-много са вложените средства в Кърджали 109,3 млн.евро.По тези показатели сме на 15 място в страната.Доминиращ е делът на чуждестранните инвестиции.

Инвестициите не могат да спрат гурбетчийството,заради картела.Сега с нетърпение се очаква изграждането на високотехнологичен завод за електронни компоненти,заради обещаните високи заплати.

  Според синдикатите докато проблемът със заплащането не се реши ще има глад за работници в промишлеността.През последната седмица Бюрото по труда обяви отново свободни места за шивачки,машинни оператори за производство на каучукови изделия,стругари,фрезисти,шлосери,настройчици на металорежещи машини.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини