Датски учени настояват да се ограничи продажбата на ибупрофен след ново доказателство за вредата от него

Ново изследване, този път датско, потвърди връзката между болкоуспокояващото ибупрофен и повишения риск от увреждане на сърцето. Според проучването на Университета в Копенхаген, редовният прием на нестероидни противовъзпалителни средства, сред които попадат и други популярни медикаменти срещу болка със свободен достъп в аптеките, повишава риска от сърдечен арест с 31%, пише "Гардиън".

Изследването е публикувано в European Heart Journal, и е поредното, което установява, че едни от най-използваните и достъпни обезболяващи на пазара, могат всъщност да нанесат поражения. Миналия септември до подобен извод достигнаха и учените от престижния Британски медицински журнал, като свързаха медикаментите от тази група с повишен риск от сърдечна недостатъчност. А първите доказателства за потенциалната им вреда върху сърдечнно-съдовата система са отново британски и са още от 2006 г.

Датчаните са анализирали данните от медицинските картони на над 29 хиляди кардиологични пациенти през последното десетилетие и така са установили, че хората, които пият редовно нестероидни противовъзпалителни средства, по-често имат проблеми със сърцето и им се налага лечение в болница.

В датската публикация изследователите призовават да се наложат ограничения на свободната продажба на ибупрофен и на другия особено популярен и по-силен продукт - диклофенак. Според анализа рискът за сърдечен арест, който създава диклофенакът при редовен прием, е цели 50%.

В другите изследвания двете лекарства са свързани и с предизвикване на аритмия, свиване на артериите, високо кръвно налягане, сърдечен удар и инсулт.

"Продажбата на тези медикаменти без рецепта и без каквато и да е консултация с лекар кара хората да вярват, че са безвредни. Но това не е вярно", настоява ръководителят на научния екип, провел изследването, проф. Гунар Гисласон. Препоръката му е хора с установени сърдечно-съдови проблеми да избягват нестероидните противовъзпалителни, а здравите хора да ограничат ибупрофена до най-много 1200 мг на ден и да пият диклофенак, само ако им го препоръча лекар-специалист.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини