Загубата на обонянието е свързана с повишен риск от ранна смърт

Хората, които губят обонянието си в средна или в по-напреднала възраст, умират по-рано, показва ново изследване, публикувано в Journal of the American Geriatrics Society, цитирано от Science Daily.

Проучването на учени от университета в Стокхолм обхваща близо 1800 шведи на възраст между 40 и 90 години, които са били проследени в продължение на 10 години. В началото на проучването, всеки от тях е преминал тест, в който е необходимо да се определят 13 различни аромати.

По време на проучването 411 от 1774-те участника или 23% починали. Изследователите установили, че вероятността от смърт е свързана с това колко добре преминават теста, а всяка правилно идентифицирана миризма понижава риска от смъртност с 8%. Лицата, които не успяват да определят нито един аромат, тоест показват пълна загуба на обоняние са с 19% по-висок риск от смърт в сравнение с тези с нормално обоняние.

Според учените, способността да се идентифицират правилно миризми е един от показателите за доброто функциониране на мозъка.

Резултатите дават за все повече доказателства, че оценките на обонянието биха могли да предоставят статистически данни за застаряване на мозъка.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини