Иран със собствен сателит в орбита

Иран за първи път изведе в орбита сателит собствено производство, предаде Ройтерс, като цитира иранската държавна телевизия.

Иран изведе в орбита първия си сателит - ново постижение на иранските учени, работещи в условията на санкции, съобщи телевизията.

Излъчен бе репортаж за изстрелването на спътника "Омид" ("Надежда") с иранска ракета носител "Сафир-2". ООН наложи санкции на Иран, защото Съединените щати и други западни държави подозират Техеран, че се опитва да се сдобие с ядрени оръжия, напомня Ройтерс.

Според официалната агенция ИРНА сателитът е изстрелян снощи и е изведен в околоземна орбита, посочва Франс прес.

В края на ноември Иран съобщи за успешен старт на втората си космическа ракета "Кавош 2" ("Изследовател 2"), припомня агенцията.

Иранският спътник е произведен изцяло в страната. Проектиран е да поддържа връзка с център, разположен на земната повърхност, който ще получава от него телеметрични данни и сведения за орбитата, предаде ИРНА.

Сателитът обикаля Земята 15 пъти за 24 часа. Всички елементи на "Омид" и на ракетата носител "Сафир-2" са разработени от ирански учени, твърди официалната агенция на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини