Непосилни мита за руската пшеница в Турция

Министерството на селското стопанство на Русия е получило официална информация, че Турция въвежда вносни мита за руски продукти.

Отбелязва се, че пшеницата и царевицата ще се облагат със 130 процента, а слънчогледовото олио - със 36 на сто, предаде ТАСС, цитиран от БТА. 

От 15 март тази година митата за внос на пшеница и царевица в Турция са 130 на сто, на ориза - 45 на сто, на слънчогледовото олио - 36 на сто, на слънчогледовия шрот - 13,45 на сто, а на бобовите култури - 9,7 на сто. 

За вноса на слънчогледово олио освен митото от 36 на сто има и други ограничения - минималната митническа стойност на доставяната продукция трябва да бъде 1500 долара за тон. 

От земеделското министерство на Русия отбелязали, че това е "невъзможно при текуща цена от 800 долара за тон". 

Турското земеделско министрество се въздържа за момента от подробни коментари, допълва "Известия". "Министерството не възнамерява да прави никакви изявления", посочил източник, цитиран от руското издание. 

От 15 март Турция изключи Русия от списъка със страните, които внасят в страната безмитно селскостопански продукти. Преди това безмитният режим за руската продукция действаше в случаите когато тя се внася за преработка или за реекспорт в трети страни. 

За пласирането на руската продукция на турския пазар така или иначе трябваше да се плаща мито от 130 на сто. Сега тази ставка действа за какъвто и да било внос от Русия в Турция, а това засилва значително бремето на руските износители, отбелязва ТАСС.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини