Амнести Интернешънъл: Въздушните удари в Мосул убиват стотици цивилни

Амнести Интернешънъл алармира за множество цивилни жертви по време на битката за Мосул. Водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава не успява да предприеме адекватни мерки за предотвратяване на цивилните жертви, съобщават от Би Би Си.

Организацията съобщава за информация, сочеща към "тревожен модел" по време на въздушните удари в иракския град, за унищожени къщи "с цели семейства вътре".

Според очевидци стотици цивилни граждани са загинали при такива атаки през този месец.

Докладът на Амнести по въпроса настоява, че е необходимо да се вземат всички предпазни мерки по време на планирането и изпълнението на въздушни удари, за да се намали риска населението.

"Няма военна сила в света, която да е по-чувствителна към цивилните жертви", е заявил вчера Джеймс Матис, секретар по отбраната на САЩ.

Също вчера, говорител на Пентагона е поставил като "изключителен приоритет" въпроса, за предстоящо разследване на твърденията за десетки и стотици цивилни жертви след въздушните удари в Западен Мосул.

Припомняме, че иракските проправителствените сили предприеха офанзива за освобождаване на града преди пет месеца. Въпреки че повече от 280 000 цивилни, които живеят в града, са напуснали домовете си по време на боевете, много повече са последвали съветите на правителството да не се местят, докато не бъдат намерени от войската.

Коалицията е подкрепена от стотици въздушни удари, военни съветници и специални сухопътни формирования.

В един от най-смъртоносните инциденти, най-малко 150 души са били убити от въздушните удари на 17 март в квартал Джадида в западен Мосул, посочва още доклада.

Коалицията е започнала разследване на инцидента. Първоначален анализ и преглед на данните, направени от американската армия показва, че точно на този ден, са извършвали въздушен удар в близост.

В друг въздушен удар на 6 януари, 16 души са били убити в три съседни къщи в квартал Мазараа в източенМосул, според Амнести.

Донатела Ровера, която извършва разследванията в Мосул, заявява, че нивото на цивилните жертви "предполага", че коалиционните сили "не са успели да вземат адекватни мерки".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини