Елън Мъск се кани да бръкне в мозъците ни и създаде компания за това (видео)

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Елън Мъск създаде нова компания, наречена Neuralink Corp. Според Wall Street Journal Neuralink ще разработва технология, която Мъск нарече "невронна връзка". Технологията включва имплантиране на малки мозъчни електроди, които да качват и свалят нашите мисли. Изглежда трябва да си я представяме като дантела, метната върху кората на мозъка и вплетена в нея (Мъск употребява "neural lace”). Този тип технология вече е в процес на разработка от няколко компании и има пробив в научните изследвания в последно време. И тя вече съществува в научната фантастика...

В научно-фантастичната поредица "Културата" на шотландския автор Иън М. Банкс хуманоиди имат инсталирани устройства в мозъците. И сега нов вид гъвкава схема превръща тази фантастика в бъдеща реалност. Имплантирана чрез инжектиране, мрежата от проводници може да се включи към живите неврони и да слуша дейността им, като свързва електрониката с мозъка. Чарлз Лийбър, технолог в Харвардския университет и съавтор на изследването, описва устройството в  Nature Nanotechnology като опит да се премине границата между електронните схеми и живата система. Изследователите вече са го инжектирали в мишки и са могли да следят мозъчната им дейност. "Невронната дантела" също укрепва мозъчните функции и дори осигурява лечение на мозъчни разстройства, според изследователите.

Мъск изведе идеята за използване на този вид технология в конференцията на Recode е през 2016 г. Тогава той каза, че това ще бъде дигитален слой, вграден направо в мозъка, който ще свърже компютрите с човешкия мозък. Ние вече подсилваме нашите възможности с технологии като мобилни телефони и други устройства, всички свързани към Интернет и софтуерните услуги в облака.

Neuralink ще отиде още една стъпка по-нататък, като предостави интерфейс мозък-компютър по начин, който наистина ще слее човека и машината. Елън Мъск вярва, че това е наложително, преди изкуственият интелект да завладее света. Той определено се насочва към възможностите за създаване на хора със супер сили. Все повече изследователи искат да помогнат с медицинските аспекти на технологията и в отстраняването на пропуските. Така или иначе, идеята е привлекателна и потенциално ще позволи слой изкуствен интелект над мозъчната кора и дори може да позволи в определен момент съзнанието да бъде качено в облака.

Знае се, че Рей Курцвейл от Google вярва, че това ще бъде възможно от 2045 година. По време на речта си на Международния конгрес Global Futures 2045 в Ню Йорк през юни 2013 г., Курцвейл каза, че според умерени прогнози технологията "ще бъде в състояние да увеличи нашата интелигентност един милиард пъти." В книгата си "Сингулярността е близо", той свързва това развитие и пътуването към сингулярността в графика.

Елън Мъск може и да не се опитва да ускори настъпването на сингулярността, но изглежда, че той е тясно свързан с мисленето на Рей. И най-вече пристъпва към това като бизнесмен, което значи, че има конкретен план, както за електромобила или за космическия си кораб.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини